FREDAGSTANKER

Er nei til bompenger det viktigste?

Et bompengeopprør herjer landet. Det er i alle fall skapt et inntrykk av det.
Meninger

Med god hjelp fra NRK, TV 2 og landets største aviser har Folkeaksjonen nei til mer bompenger klart å skape en voldsom oppmerksomhet rundt budskapet sitt. Under mandagens forvirrende partilederdebatt på NRK fikk vi fortalt at dette er den saka folk er mest opptatt av for tida.

Jeg kjenner meg ikke helt igjen. Det er ikke vanskelig å forstå at de som må passere bommene opp til flere ganger daglig fortviler over høge utgifter. Det er likevel overraskende at denne saka tilsynelatende overskygger det meste i forkant av det som er et lokalvalg. I noen byer er folkeaksjonen mot bompenger, eller bompengepartiet som de kalles, blitt så store at de ligger an til å få betydelig innflytelse på politikken som skal føres. Meningsmålinger forteller oss at bompengepartiet er mange ganger større enn Fremskrittspartiet i Bergen.

Bakgrunnen for Folkeaksjonen som nå kaprer velgere fra flere etablerte partier minner sterkt om etableringen av dagens Fremskrittsparti der Anders Lange i 1973 etablerte «Anders Langes Parti til «sterk nedsettelse av skatter, avgifter og offentlige inngrep.» Nå får Fremskrittspartiet smake noe av sin egen medisin. Bompengemotstanderne i ferd med å ta fra partiet en av deres viktigste kampsaker denne høsten. Dette som en følge av at Fremskrittspartiet som regjeringsparti har godtatt kompromiss som nå ser ut til å koste dem dyrt i form av sviktende velgeroppslutning. Nå gjenstår det å se hva som kommer ut av de bebuda bompengeforhandlingene. Her ligger det utvilsom an til tøffe kamper bak lukka dører.

Det skal mye til om resultatet vil roe tilstandene til grunnfjellet i Frp. Jeg blir ikke spesielt forundret om det i etterkant av valget kan komme sterke krav om å gå ut av regjeringa for slik igjen å kunne slå  om seg i saker de vet kan bidra til å få velgerne tilbake. Mange i partiet sakner nok Per Sandberg som har evnen til både å engasjere og irritere.

Det er for øvrig ikke bare Fremskrittspartiet som sliter i motvind for tida. En kikk på den siste meningsmålingen fra Norstat forteller om svært dårlige tall for Venstre som med 2,3 prosent viser halvert oppslutning fra forrige valg. Arbeiderpartiet sliter også i sterk motvinad, sjøl om de fortsatt holder koken som landets største parti. Høyre ligger ikke an til noe dårlig valg. Det gjenstar å se fasiten.

Et spenningsmomentet i det forestående kommune- og fylkestingsvalget er Senterpartiets oppslutning som jevnt over har hatt svært gode målinger det siste året. På enkelte meningsmålinger har partiet nær doblet oppslutninga sammenliknet med forrige valg. Stadig flere bekymrer seg over feilslåtte reformer og sentraliseringspolitikk. Hvordan framgangen på nasjonale målinger vil slå ut i den enkelte kommune gjenstår å se.

Når Jon Aasen nå gir seg som fylkesordfører i Møre og Romsdal blir det spennende å se hvem av ordførerkandidatene som klarer å skape en allianse som kan sikre de vervet. Nordmøre har to soleklare og gode kandidater i Kristin Sørheim (Sp) og Tove-Lise Torve (Ap).

Valgresultatet blir viktig, men det blir også viktig å håndtere forhandlingene i etterkant av valget.

I Driva-redaksjonen oversvømmes vi allerede av politiske leserbrev. Det bruker å ta seg ytterligere opp i ukene fram mot valget. Det er slik det skal være. Lokale leserbrev blir prioritert. Den 9. september er det kommune- og fylkestingsvalget det handler om. Da er det av størst interesse å få fram hva lokale kandidater mener.

God helg!

Sigmund.