Fornøyd som trønder?

Kultur er viktig. Det er vanskelig å måle hva et godt kulturtilbud betyr for enkeltpersoner og samfunnet, men stadig flere ser viktigheten av at barn og unge får muligheten til å utfolde seg musikalsk og kunstnerisk.
Meninger

Tilbudet til innbyggerne i Halsa skal bli minst like godt i den sammenslåtte kommunen. Dette er lovnader vi har både hørt og lest, men hva med kulturskoletilbudet?

Halsa er en liten kommune og vi har derfor hatt et aktivt samarbeidet med nabokommunene våre, blant annet om kulturskolen. Det gjør at Kulturskolen på Indre Nordmøre har et stort elevgrunnlag og dermed et bredt tilbud. Men etter kommunesammenslåingen er det et uttalt mål fra prosjektleder Aarvaag at Heim kommune skal klare å tilby innbyggerne tilbudet på egenhånd. Samarbeid har de tydeligvis ikke så stor tro på.

Hva blir konsekvensene av den manglende viljen til samarbeid?

Vi satt på paneldebatten på Halsa barne- og ungdomsskole i forrige uke. Alle åtte partiene som stiller liste i Heim deltok. Som mødre var vi interessert i å høre hva de ulike partiene mente om kulturskoletilbudet. Årsaken til dette er at kulturskolen i Hemne så langt ikke tilbyr elevene undervisning i bl.a. dans, fiolin og munnspill. Dans er det mest populære tilbudet i Halsa, og vi har også barn som spiller fiolin og munnspill.

HalsaLista ønsker å fortsette samarbeidet med blant annet Kulturskolen i Surnadal og kulturskolen i Sunndal, og Operaen i Kristiansund for å opprettholde dagens tilbud. Men bekymringene våre ble ikke akkurat møtt med forståelse av de andre partiene i panelet. Sps Marte Halvorsen mente at så lenge Hemne nylig ble valgt til årets kulturkommune, så hadde ikke vi foreldre noen grunn til bekymring. Det er flott at Hemne har et godt kulturtilbud, men det hjelper ikke oss noe at de har en dyktig trommelærer, når det er en fiolinlærer vi trenger! Og Heimlistas Helen Helland satte punktum for debatten med å avvise å fortsette samarbeidet med naboene våre: «Det er slik at vi slår oss sammen nå og vi hører til Trøndelag. Sånn er det!»

Så vi kan nok se langt etter «et minst like bra» kulturskoletilbud som det vi har i dag. Nå er det under fire måneder igjen til våre barn som har øvd på fiolin i 4 år eller akkurat startet på dans, ikke lenger har et opplæringstilbud.


Marita Vaagland og Irene Røe Vaagan fra HalsaLista