Kjære politikere: Hjelp oss å ta til motmæle

  Foto: Inge Nordvik

Meninger

Kjære politikere.


Jeg vet at det som nå skjer er fullt lovlig. Jeg vet at fagforbundet har lov til å inngå avtale som erstatter helligdagstillegg med avspasering.

Men det jeg også vet er at måten dette blir gjort på er uetisk, urettferdig og respektløst.


Jeg har jobbet i hjemmesykepleien i 12 år, de siste tre årene som nattevakt.

Jeg er en av få nattevakter som har sagt ja til 12-timers vakter på helg for å få økt opp stillingen min til 80%, som er maksimal stillingsprosent på natt.


Når andre står på lille julaften og pynter juletre må jeg som oftest sove fordi jeg skal på jobb. På julemorgenen, når andre står opp og ser på "tre nøtter til Askepott", må jeg gå å legge meg for å klare å stå opp til julemiddagen. Kanskje rekker jeg å åpne gaver sammen med ungene mine før jeg igjen må dra på jobb.

På 17. mai har jeg i to år på rad holdt meg våken etter nattskift for å gå i tog med ungene, eller for å stå i kiosk på barneskolen.


Ingen trenger å fortelle meg at jeg selv har valgt å jobbe på natt, dette vet jeg.

Det jeg vil si med dette er at det koster. Det koster familietid, det koster sosial omgang med andre mennesker, og ikke minst: det koster helse. Ingen kan komme å motsi meg på at nattarbeid er skadelig for helsen, når man vet all forskning som er gjort på området.


Er det noen av dere som liker at noe koster mer enn det smaker?

For det er det som nå skjer. Jeg ofrer helsen min for en jobb som jeg er veldig glad i, og min arbeidsgiver svarer med å fjerne helligdagstilleggene mine.

Hva tror dere motiverer meg til å gå på jobb når det er helligdager? Er det lønnstillegg? Eller er det avspasering når ingen andre, hverken familie eller venner, har fri?

Vet dere hvor vanskelig det er å få innvilget avspasering der jeg jobber?


Dette er uetisk, urettferdig og respektløst. At vi først får høre om dette etter at avtalen er signert er for meg en enorm skuffelse.

Jeg vet at mange er enige med med når jeg påstår, at hvis vi hadde visst at dette skulle bli en konsekvens av at vi ønsket heltidskultur, så er det mange av oss som ikke ville ha blitt med på prosjektet.


Her er en tanke:

Hva skal arbeidsgiver gjøre ved fravær på helligdager? Vi skal ikke bruke vikarer lengre, og jeg kjenner ikke en ansatt i pleie og omsorgstjenesten som ønsker å ta på seg ekstravakt på ettermiddag julaften for å kunne ta ut en dag fri på April, i stedet for å få kompensasjon i form av lønn.

Og hva med de som ikke ønsker heltid, eller som allerede har det, hvilken følelse sitter de med? Når konsekvensen av at deres medarbeidere ønsker høyere stilling er at de selv mister inntekt? Tror dere at de kommer til å ta på seg ekstravakter når det er fravær? Og hvordan vil arbeidsmiljøet bli, med frustrasjoner over fravær og mangel på arbeidskraft?


For litt siden, da det stormet ganske greit rundt pleie og omsorgstjenesten i lokale medier, uttalte dere politikere at dere hadde full tillit til oss ansatte, og at dere støttet oss. Gjør det samme nå, vis oss at dere ikke kun tenker på pengene, vis oss at dere tenker på oss ansatte. Vis oss at dere ønsker en god arbeidsplass med et godt arbeidsmiljø for oss. Vis oss at dere støtter oss, og hjelp oss å ta til motmæle.


Ja, jeg vet at dette er lov fra arbeidsgivers side.

Men arbeidsgiver gjør en stor feil.

Arbeidsplassen min ødelegges, arbeidsplassen med ansatte som jobber for at både eldre og unge skal ha verdige liv, til tross for sykdom.


Å tro at dette ikke vil få ringvirkninger på arbeidsplassen er naivt.


Berit Marie Olsen.


- Sunndal kommune driftes på dugnad

- Kommunen nekter å betale lovfesta lønn.