NYTTÅRSTANKER

Nytt år – nye muligheter

2019 er historie og vi kan starte et nytt år med blanke ark.
Meninger

Det har vært stort fokus på klimakrisen i året vi nettopp har lagt bak oss. Det ungdommelige engasjementet mot utslipp som fører til en stadig varmere klode, har vært stort. Både nasjonalt og internasjonalt.

«How dare you», utbrøt en frustrert og sint Greta Thunberg til verdens ledere i høst. Det er den replikken jeg husker best fra fjoråret.

Jeg ser meteorologene spår en mild og vindfull værtype de nærmeste månedene. På Sunndalsøra ble det målt utrolige 19 plussgrader i går. Mandagen i romjula ble jeg minnet om hvilke klimakonsekvenser vi kan bli nødt til å forholde oss oftere til i årene som kommer. Etter det trivelige oppdraget med å overrekke og gratulere Elinor Bolme som vinner av årets Drivanavn i 2019, ble jeg og mange med meg stående værfast i ferjekøa på Kvanne. Den ene avgangen etter den andre ble kansellert som en følge av kombinasjonen høg flo og kraftig vind. Det er en værtype vi ofte har i romjula. Det endte med at jeg kjørte om Halsa og Krifast for å komme meg heim. Ikke noe stort problem for meg på mine tilfeldige turer over fjorden. Det er verre for dagpendlere og et næringsliv som virkelig vil få nytte av den ferjefrie forbindelsen når den er på plass.

2019 har vært nok et begivenhetsrikt år. Som året før er vi blitt bombardert med «Trump-nyheter» Nesten merkelig nok har verden så langt unngått utbrudd av store internasjonale kriser som en følge av den amerikanske presidentens uttalelser og handlinger. Vi må være forberedt på mer. Mye tyder på at han gjenvelges i november.

Lokalt har det også vært oppturer og nedturer. Av nedturer tenker jeg spesielt på dyretragedien i Surnadal der mange dyr gikk med da flomvannet kom. Katastrofen viste at folk står opp og hjelper til når det trengs som mest.

De siste to til tre årene har vi i Driva brukt mange spaltemeter på kommunereformen. Halsa og Nesset takket for seg som egne kommuner fra årsskiftet. Som nessetgjelding må jeg innrømme at det er litt rart å møte Molde kommune-skiltet like før Fredsvika når jeg kjører heim fra arbeid. Jeg vil tro mange i Halsa har den samme følelsen når de nå kjører forbi skiltet som viser at de nå er blitt en del av Heim kommune.

- Hvordan tror du dette vil bli da Sigmund, er det mange som har spurt meg om de siste ukene. I Driva stilte vi sjøl det samme spørsmålet til noen nessetgjeldinger og halsabygger for en tid tilbake. Jeg har ikke annet svar enn det de kom med; man må forvente at politikerne forholder seg til intensjonsavtalen og ikke skylder på mangel på penger nærmest før den nye kommunen er på plass. Når man tar så store regjeringsdominerte grep med landet som nå er gjort, bør man kunne forvente at de kommunale tjenestene blir bedre enn i dag. For hvorfor skal ellers i stor grad livskraftige kommuner slå seg sammen for å danne større kommuner? I hvert fall ikke for at tjenestene og tilbudene til innbyggerne skal bli dårligere. Nå får vi håpe og bidra til at vi slipper å oppleve det.

Jeg har også fått mange spørsmål om hvordan Driva skal dekke Halsa og Nesset nå som kommunenavnene ikke lenger eksisterer. Til det er å si at vi fortsetter som før i begge kommunene. Unntaket vil være tilstedeværelsen på kommune- styremøtene, men også der følger vi sjølsagt opp saker som har med dekningsområdet vårt å gjøre.

Drivas lesere setter pris på lokale nyheter og reportasjer. Avisbransjen har de seinere åra slitt med synkede opplagstall . Den digitale utviklingen har bidratt til at trenden er i ferd med å snu. Det gleder oss stort.

Ha et riktig godt nytt år, og takk for du leser Driva. Fortsett med det også i 2020!

Sigmund Tjelle
redaktør