Innlegg

«Det handler om å ha MOT til å heie på seg selv og på andre»

"Vi er heldige som for lov til å være en bitteliten del av de unges liv." 

Kjersti Ramsøy-Halle.  Foto: Tina Fløystad

Meninger

Det er tidlig november morgen. Bilen min står på fergeleiet på Rykkjem. Mira, Hannah og Julie er i bilen sammen med meg. En svart vegg med uvær er på tur innover fra Trongfjorden. Innevær. I bilen bak står Berit. Hun har med seg Hudson, Isak og Ask. I coronaens tid skal vi skolere ferske unge MOTivatører i idylliske Stangvik kulturspinneri. Det ble ikke noe av skolering med andre ungdomsskoler i Torjulvågen- slik som vi alltid har gjort. Det hersens viruset har sørga for at vi ikke kan skoleres med andre ungdommer fra regionen vår. Men vi har funnet vår måte, som kanskje er like god.

Inne i det som en gang var en prestegården i 6642 har Jo Inge kaffen klar. Det er varmt og godt i alle rommene. Huset i seg selv er en opplevelse. Så spennende. Så mye å se på. Så mange inntrykk. Så mange rom. Dette skal bli et fint døgn. Hvem skal sove hvor? Vi finner fort ut av det. Rer opp sengene våre, før vi samles i arbeidsstua. Frem med blyanter og skrivesaker. Å være ung MOTivator er alvor. Unge MOTivatører har et stort ansvar. De er rollemodeller og ansvarlige for at alle på skolen skal føle seg inkludert. De skal også være med på legge til rette for aktiviteter som fremmer et godt skolemiljø. De har selvfølgelig ikke ansvaret alene. Det kreves en hel landsby for å oppdra et barn. I overført betydning blir skolen landsbyen i denne sammenhengen. Lærere, MOTcoacher, elever, og unge MOTivatører. Alle må bidra for at alle skal ha det bra. De unge MOTivatørene er sitt ansvar bevisst.

For meg handler MOT om at jeg har en mulighet til å hjelpe andre som er i kjelleren eller som ikke har det like bra på skolen eller hjemme, sier Isak. Ask supplerer med at for meg er MOT en måte å bli kjent med seg selv på- og kanskje hjelpe andre med å bli kjent med seg selv. MOT for meg er at vi kan ta vare på hverandre, tørre være oss selv og vise respekt, sier Mira. Mens for Hudson handler det om å spre budskapet om hva MOT står for, hva MOT gjør og at vi kan hjelpe andre. Julie ser på vennene sine- det handler jo også om å ta egne valg. Vi må tørre å gjøre feil- så lenge vi greier å komme oss tilbake, sier hun. Alle er langt mer reflekterte enn hva alderen skulle tilsi og de gjør jobben til oss MOTcoacher veldig lett. Vi jobber med manus, vi jobber med presentasjonsteknikker- vi bruker lommelykta og fokuserer på det som fungerer godt. Snart skal de unge MOTivatørene ut i både 6. og 7.klassene for å kjøre MOTøkter slik at overgangen fra den trygge barneskolen til den store ungdomsskolen blir så god som den kan bli. Det er fint å ha et kjent fjes i 10.klasse når du er rykende fersk 8.klassing.

Etter skoletid kommer 5 rutinerte unge MOTivatører fra 10.trinn sammen med Olav og Dagrun. Sigurd, Torgrim, Isak SH, Sunniva og Hans Kristian. Åsne, Marta og Diana hadde ikke anledning til å være med denne gangen. Ute herjer uværet, men inne i Stangvik kulturspinneri, er det varmt, lyst og koselig. Huset er fylt med smil, latter, god mat, god drikke, godteri- og gode ungdommer. Vi som er voksne blir sittende å lytte og observere. Vi er rett og slett overflødige. Kvelden går av seg selv. Uteleik, mørkgjømsel på loftet, sjakkspilling, Among us, kortspilling, godterispising og brusdrikking. Ting flyter så fint at vi voksne glemmer tida.. I ett-tida stilner det.

Neste morgen har Jo Inge cowboyfrokosten klar. Egg og bacon. Deretter planlegger vi MOT til å glede-dagen og fortsetter prepping av manus. Ting setter seg. Vi er klare- og håper at de unge MOTivatørene blir tatt godt imot på Løykja, Gjøra, Sande, Tredal og Ålvundfjord skole når den tid kommer.

MOT til å leve? Hva betyr det, egentlig? Hannah sa det så fint: «Det handler om å ha MOT til å heie på seg selv og på andre». Og hun har så rett. Vi må våge å følge drømmene våre. Ingen skal få kvele din sang, dersom du elsker å synge.

11 unge MOTivatører returnerer til Sunndal sånn ut på ettermiddagen fredag. 11 reflekterte, gode og fine ungdommer som sammen med resten av gjengen på Sunndal ungdomsskole skal sørge for at skolen også i fremtida blir trygg og inkluderende for alle. Jeg ringer Olav i det bilene tømmes for ungdommer. Vi er enige: fremtida er lys. Vi er heldige som for lov til å være en bitteliten del av de unges liv.

Kjersti Ramsøy-Halle

Avdelingsleder ungdom, kulturtjenesten