Leserinnlegg

Glemmer aldri det det som hendte

Illustrasjonsfoto.   Foto: Shutterstock

Meninger

Glemmer aldri det det som hendte på Utøya og i regjeringskvartalet i Oslo for nøyaktig 10 år siden i dag. Det tok tid før det gikk opp for meg hva som egentlig hendte. Ungdommer jeg kjente mista livet den dagen. Folk jeg kjente opplevde at deres barn ble kaldblodig drept den dagen. Venner av meg overlevde drapshandlingene. Jeg er så glad for at dere lever, men vet også at mange av dere har hatt, og har det vanskelig. Tenker på dere i dag.

I Surnadal greide lokallaga i AUF og senterungdommen på en rørende omsorgsfull måte å samle sørgende og berørte på kulturhuset der vi hadde både prest og psykolog til stede. Takk til dere som tok initiativ til dette. Vi tente lys og var sammen og fikk anledning til å prate eller bare være stille. Noen dager senere, tror det var allerede mandagen etter, så gikk vi i tog. Folk i Surnadal møtte opp i hopetall for å vise sin medfølelse og solidaritet, og for å vise avsky for gjerningsmannens livsfarlige tanker, ord og gjerninger. Jeg var en av dem som holdt appell. Det var vanskelig, for enda var ikke alle døde identifisert, og en av våre, fra Møre og Romsdal, var fortsatt blant dem som var savna. Hun kom aldri hjem igjen. Det fikk jeg vite rett før jeg skulle talen. Mine tanker i dag går til henne og hennes familie. Jeg vet at det er minnesmarkering i hennes hjemkommune i dag. Rundt hele landet sto folk fram og sa: Aldri mer 22. juli. Det folkehavet og alle rosetoga, blomsterhavet ved Oslo domkirke, alle minnesamlingene over det ganske land dabbet etter hvert av. Vi trodde jobben var gjort. Vi trodde aldri slik terror skulle ramme Norge igjen.

Men slik ble det ikke. De som delte terroristens synspunkter og meninger, de er heldigvis i mindretall, men de er der. De var stille en stund, men så dukker de opp igjen. Det er som kommentar og innlegg på sosiale medier. Det er SIAN som jeg selv har opplevd å få propaganda fra. No får dem marsjere i norske byer og gater. Snu dem ryggen! Og min anbefaling til mine medborgere er også å ikke trykke "liker" på innlegg som har rasistisk innhold. Det er slike holdninger som hos enkelte kan utvikle seg og feste seg. Det har vi sett kan være farlig. Ikke la rasismen få fotfeste i vårt lokalsamfunn. Snu dem ryggen! Aldri tie aldri glemme.

Lilly Gunn Nyheim