Gadus gruppen (Nordmøre Torsk AS) har møtt mye motstand angående torskeoppdrett i Ålvundfjord. Nå har de kommet med en ny søknad for å opprette et tilsvarende oppdrettsanlegg ved Mjølkill og Grova i Sunndalsfjorden. Anlegget er planlagt med åpne merder - 16 bur i to rekker, samt forflåte. Biomasse 3500 tonn.

Vi mener planene må stoppes fordi det medfører stor risiko for skade på naturmangfoldet og økosystemet i Sunndalsfjorden. Konsekvensene er mangelfullt utredet, både i forbindelse med sjøområdeplanen og i søkers vurdering av KU.

Der anlegget planlegges er det tett med lokale fiskeplasser (fiskeme), som har vært viktig for matauk i generasjoner. Lokale fiskere mener området er et av Sunndalsfjordens mest fiskerike. Det er dermed stor fare for at virksomheten vil ødelegge det som sannsynligvis er viktige beite, oppvekst- og gyteområder for flere fiskeslag, bl.a. uer, lyr, hyse, sei, lange og torsk. Virksomheten vil videre kunne føre til sykdom og genetisk påvirkning av lokale stammer av villtorsk, både gjennom rømming og gyting i merd.

Mjølkill har noen av Sunndalsfjordens mest tilgjengelige og fine strandområder, som er svært viktig både for lokalbefolkningen og mange andre som benytter området. Forurensing, støy, og lys fra driften vil føre til negative virkninger for friluftslivet og bruk av strandområdene og fjorden til fiske og rekreasjon, og vil forringe stedets verdi som bosted for lokalbefolkning og hytteeiere. Anlegget vil bli et dominerende element i fjordlandskapet, der Sunndalsfjorden åpner seg opp med en enestående utsikt.

Sunndalsfjorden har status som nasjonal laksefjord, der nye oppdrettsanlegg ikke bør etableres. Sunndalsfjorden er friskmeldt etter mange år med overvåking og tiltak for å redusere forurensing. La oss beholde en frisk fjord!

Vi anmoder folk om å protestere mot planene og gi uttalelse innen høringsfristen 21. mars. Du kan også støtte oss ved å signere vår underskriftskampanje på opprop.net; «Nei til torskeoppdrett i Sunndalsfjorden ved Mjølkill og Grova».

Ida Strømsvåg,

på vegne av grunneiere i Oppistua, Nestua, Haugen og Graven på Mjølkill.