Når kommunens tekniske sjef, Johan Mogstad Åsenklint, sier at det kan bli billigere å bygge ny hall enn å vedlikeholde den gamle, og dette kan bli eneste løsning for å hindre vanninntrengingen, er det da riktig tidspunkt for å ta en fot i bakken for å se om vi bør bygge en flerbrukshall for å samle idretten på Øye?

Det er flere gode argument for å bygge flerbrukshall med både idretts- og fotballhall på Øye. Kanskje det viktigste er at vi med dette får et av de flotteste skoleområdene på Indre Nordmøre og vil gjøre kommunens videregående skole enda mer attraktivt for regionens elever. En attraktiv skole står sterkere mot en framtidig trussel om nedleggelse. Sammen med det kommende sentrale boligfelt i Øygardslia, hvor det kan bli god tilgang på hybler for ungdom og flotte tomter for barnefamilier, vil en flerbrukshall være tiltrekkende for de som vurderer å ta steget med å flytte til bygda vår.

Økt aktivitet og bruk gir flere å dele driftskostnadene med. Med SUBUS (Øye Skole) og videregående, i tillegg til Surnadal IL, blir det aktivitet døgnet rundt. Dyre idrettsanlegg bør legges dit hvor det gir mest aktivitet, og skolen kan bruke flerbrukshallen til valgfag og idrettslinje. Noen skoler velger å ha et samarbeid mellom idrettslinjen og SFO, hvor noe av undervisningen går ut på å være med i SFO og bidra til et rikt tilbud til de minste. Da kommunen hadde besøk av idrettskretsen i forbindelse med anleggsplan, la de vekt på viktigheten av å samle aktiviteter på ett område. Å samle aktivitet gjøre at barn og ungdom mye lettere prøver forskjellige tilbud, finner noe de liker og det blir en felles møteplass som trekker flere inn i idretten. Dette vil være en flerbrukshall som alle barn og ungdom i kommunen vil ta i bruk, enten gjennom idrett eller skolegang.

Med skøyteis rett ved siden, gjerne der idrettshallen står i dag, kan varmepumpa som kjøler ned isen varme opp flerbrukshallen. Overbygget som dekker betongplata til isen kan også brukes til forskjellige aktiviteter om sommeren. Mange har etterspurt rampe for sparkesykler, og det kan plasseres under tak om sommeren og er ideelt på betong. Det kan også etableres tilbud om padel tennis, som i dag er en av de raskest voksende sportene i verden. Hva denne betongplata kan brukes til er det bare fantasien som setter grenser for. Skøyteis om vinteren og betongplate om sommeren gir store muligheter for den som vil leke seg utenom det organiserte tilbudet. De er det mange av.

I dag planlegges det å bruke mye penger på infrastruktur til industriområdet i Røtet, på Syltøran og bygging av fotballhall. Kommunen er tilbudt å kjøpe steinmasser fra Statkraft, men vi kan skaffe egen masse ved å ta det ut på Øye. Helge Røv (AP) ønsker å kjøpe masser for 100 millioner til utvikling i Røtet. Mulig det blir litt dyrere å ta ut egen masse, kanskje ikke når det er kortreist, men i verste fall får kommunen en verdifull eiendom tilbake. Syltøran omringes av industri og økt trafikk. Da må vi spørre oss om det er riktig plass for framtidens idrettsbygg og barn, eller om vi bør tenke større og legge det ved skolen og det nye store boligfeltet kommunen skal satse på?

Etter at kommunen kjøpte eiendommen vest for skoleområdet, ligger alt til rette for å bygge flerbrukshall på Øye-området. Hvis vi ser det som nå gjøres på Syltøran, utvikling Røtet, ny fotballhall, idrettshall som må totalrenoveres, skøyteis, videregående, SUBUS, SFO og etablering av boligfelt i Øygardslia, så har vi muligheten til å få til et stort løft for kommunen hvis vi ser dette i en større sammenheng.

Noen bør prate sammen, for toget går nå!

Av Ole Joar Bruset / Surnadal Høyre

Ole Joar Bruset Foto: Lediard Foto