Er det som var utenkelig for noen år siden den nye normalen?

I januar 2022 snakket vi fortsatt om korona. Etter to år med nedstenginger og avstandsbegrensninger gikk Putin til krig mot Ukraina. Siden har hans handlinger påvirket hverdagen til oss alle.

Det er usikre tider. Egen økonomi og jobbmuligheter uroer ungdommen seg mest over, viser en fersk NHO-undersøkelse. Økte renter og økte priser på mat og strøm topper nå lista over ting unge mellom 15 og 29 år bekymrer seg over. Sju av ti er redde for at dette skal slå inn på deres framtidsutsikter og påvirke forhold som jobb, bolig og familie.

Det kommer fram i en undersøkelse blant unge som Opinion har gjort for NHO. Rapporten skal presenteres på NHOs årskonferanse, som går av stabelen like overnyttår – torsdag 5. januar.

For to år siden var det klimaendringene som uroet ungdom mest. I fjor var det uro for krig. I år er det altså bekymring for egen økonomi og jobbmuligheter som topper lista.

NHO-sjef Ole Erik Almlid mener undersøkelsen er et kraftig varsko, særlig når det gjelder de unges muligheter på arbeidsmarkedet.

– Det er for mange unge som står utenfor arbeidslivet. Det er alvorlig. Tallene er sterke, og det gjør inntrykk, sier han til NTB.

For undersøkelsen viser at pessimismen er temmelig utbredt blant de unge:

* En av to, 50 prosent, tror at deres generasjon får det verre enn den forrige. Tallet er det høyeste på tre år. Like mange tror det vil bli tøffere å få jobb om ti år enn det er i dag.

* Blant de yngste, 15-19-åringene, er nesten halvparten urolige for at de ikke skal få den jobben de ønsker seg, og at de ikke skal greie å prestere bra nok på det studiet de går på.

* Nesten like mange, 47 prosent, er bekymret over eget stressnivå. Det er litt flere enn i to foregående ung-undersøkelser.

* 46 prosent er uroet over økende ulikhet i Norge.

* Fire av ti synes også det er vanskeligere å planlegge framtida si nå enn for to år siden.

Undersøkelsen skal gi bedre innsikt om hva de unge tenker om framtida, og at så mange i undersøkelsen oppgir at de er bekymret for egen økonomi, er et alvorlig tegn.

Hvordan er situasjonen på våre trakter? Ingen sterk grunn til pessimisme, vil vi mene. Hvis alt går slik investorer og gründere vil det, kan det komme flere hundre nye arbeidsplasser og milliardinvesteringer på Sunndalsøra de nærmeste årene. Det er godt nytt for hele regionen. Og det underbygger bare viktigheten av å få realisert Todalsfjordprosjektet, som vi må bare erkjenne atter en gang er i noe mer uoversiktelig farvann: 1. Fylkeskommunen skal spare penger – og generelt skal det offentlige pengebruket ned. 2. Runden med å undersøke tunnelalternativet, kan bli en avsporing som parkerer prosjektet på sidelinja. 3. Flere sentrale Todalsfjordprosjekt-folk er dessuten på vei ut av fylkespolitikken.

Det er viktig at det skapes nye jobber. Jobber - grønne jobber, akkurat det som er på gang, spesielt i Sunndal - er nøkkelen. Derfor er Todalsfjordprosjektet så viktig for hele regionen, slik at vi får en døgnåpen bo- og arbeidsmarkedsregion.

Todalsfjordprosjektet vil medføre en ny tidsregning for vår region.

Godt nytt år!

Tommy Fossum

redaktør