Norges største furu står i Meldal

Slipper bok om furukjempene i Trollheimen

Morten Gåsvand har fotografert, Lars Inge Harang har klatret og målt og Sigbjørn Koksæter har regnet ut størrelsen på furukjempene i Trollheimen. 

Morten Gåsvands fascinasjon for store furutrær startet med Langlifurua - som trolig målte rundt 8 kubikk. 

Morten Gåsvand fortalte om prosessen med boka i peisestua ved Saga Trollheimen hotell. 

Nyheter

Det var bokslipp ved Saga Trollheimen hotell på onsdag. Furukjempene i Trollheimen er samlet mellom to permer - og størrelsen på kjempene er grundig dokumentert.

Surnadalinger, rindalinger, rennbygg og alle andre som har hevdet å ha Norges største furutre kan bare rive seg i håret. Det hjelper heller ikke at Breiskarstollå i Vindøldalen fortsatt står oppført som Norges største i Wikipedia. Nå er furuene i Trollheimen målt, og størst er Bjønnafurua i Drugudalen i Meldal med sin stamme på hele 12,3 kubikkmeter. Med greinene kan vi legge til enda et par kubikkmeter.

Men hele fascinasjonen for store furutrær for Morten Gåsvand startet med Langlifurua. Den blåste ned under romjulsstormen i 1988, og Gåsvand kjøpte monstertreet i 1991. Nå pryder den en av bygningene ved Saga Trollheimen hotell.

- Den står oppført med 7,14 kubikkmeter, men om jeg hadde fått måle den nøyaktig mens den sto der, tror jeg nok at rundt 8 kubikk ville vært et riktigere tall, sier Gåsvand.

For tre års tid siden startet han på en eventyrlig reise blant Trollheimens furukjemper for å dokumentere dem mens de ennå står der. Etter hvert fikk han lyst til å måle størrelsen både på stamme og greinverk - og gjerne samle resultatet i ei bok.

Til det trengte han hjelp, og den hjelpen fant han i fjellklatrer Lars Inge Harang - som ganske snart ble smittet av Mortens fascinasjon for kjempene i Trollheimen.

På tur ned fra i ei kjempefuru i Svartådalen kjente han "gufset" for første gang. Følelsen av den voldsomme størrelsen på treet han klatret ned fra. Fremdeles med ti meter ned til bakken var stammen enorm, og Lars Inge kjente hårene reise seg på underarmene.

- Siden har jeg kjent gufset flere ganger. Og jeg kjente det faktisk igjen da jeg bladde igjennom boka for første gang, forteller han.

For Morten Gåsvand er dette gufset noe av det viktigste, denne voldsomme følelsen av ærefrykt for de enorme - og mange hundre år gamle trærne.

Vi kjenner Morten Gåsvand som en meget kompetent naturfotograf, og han understreker sjøl viktigheten av å dokumentere den veldige Trollheimsnaturen, og da er furukjempene selve essensen av Trollheimen.

- Fjord, fjell og furu. Det er det vi ser i maleriene fra de nasjonalromantiske kunstnerne fra midten av 1800-tallet. Og det er disse motivene vi finner oppe i dalene i Trollheimen, sier Gåsvand.

Tallet tre går igjen i arbeidet med boka. De har brukt tre år på jobben. Tre mann har gjort den viktige jobben med å dokumentere furuene - Morten Gåsvand med å finne kjempene og ta bildene, Lars Inge Harang med å klatre til topps i kjempetrærne med målebånd og ta flere mål av stammen undervegs - og også av greinene, Sigbjørn Koksæter med å regne ut dataene fra Harang til total størrelse på trærne.

Som om ikke det var nok, har boka blitt på 333 sider, gjennomillustrert med Morten Gåsvands naturbilder, med tekster fra flere bidragsytere med både historier fra Folldalen, Meldal og Rennebu og dikt fra flere kilder.

Kona til Morten Gåsvand, Randi Haugland, har gjort en grundig jobb med både å skrive og lese korrektur - mange ganger.

Og endelig finner vi alt av innsamlete data om hvert enkelt tre. De vidløftigste furuene brukte de opptil sju timer på å ta mål av. Målejobben gikk på fra fire til sju timer for hvert tre.

Ryktene om at Morten Gåsvand var på leting etter Norges største furu, gikk ikke folk hus forbi. Telefonene fra folk som mente å ha den største furua har vært mange. Morten og Lars Inge har rykket ut og tatt nøyaktige mål av furuer langt ned på Vestlandet - men ingen har kommet opp mot kjempen i Drugudalen i Meldal.

18. november skal rekorden markeres med tur til Drugudalen så folk kan se Bjønnafurua med egne øyne.

- Den er størst nå, og det utrolige er at den vokser fremdeles, sier Gåsvand.

I Drugudalen fant de også den eldste furua. Målinger gjort ved NTNU viser at ei av furuene der er hele 800 år gammel.

Da de målte ei furu på Hamnes, hadde Lars Inge Harang med seg 60 meter tau for å klatre opp - og ned igjen. Dette ble for kort, og tauet måtte skjøtes. Det vil si at denne furua på Hamnes er mer enn 30 meter høy.

Ei furu Morten Gåsvand har god tro på skal bli ei rekordfuru, er Melafurua i Rindal. - Men den er ikke fullt utvokst før om 100 års tid. Vi får komme tilbake til den da, mener han.

Gåsvand startet altså boksalget på Saga Trollheimen hotell på onsdag, og følger opp med stand under messa i Rindalshuset til helga. Ingen av de store norske forlagene var interessert i verket. De tenker volum, og mente den var for smal for det store publikum.

Dem om det. Mange i bygdene rundt Trollheimen vil nok være interessert. De som har kjøpt boka har fått hele 2,8 kilo bok, og innholdet representerer i alle fall utallige kubikk.