Gresskar i vinden

Inga holdt kurs i skjæring av gresskarlykter på Dalalåven.

Trine Flåtten, Uma Børset Bekken og Helene Bolme har skåret ut sine første gresskarlykter.  Foto: Magne Lillegård

Nyheter

Gresskar har ikke tradisjonelt vært den mest brukte grønnsaken på våre kanter av landet, men etter at Halloweenfeiringen har bredt om seg, har også gresskaret kommet til heder og verdighet - spesielt som lykt.

Torsdag før Halloween inviterte Inga Dalsegg til gresskarskjærekurs i Dalalåven atelier. Ganske snart var det så mange påmeldte at hun måtte holde to kurs samme dag, og med 16-17 påmeldte til hvert av kursene.

- Jeg hadde egentlig sett for meg 15 som maks, men det gikk bra med 17 også, smiler hun.

Avtalen var at kursdeltakerne skulle ha med seg gresskar sjøl, unntatt noen som hadde avtalt med Inga at hun skulle skaffe til dem. Coop Prix Rindal hadde kjøpt inn 40 gresskar, noe som trolig er litt for lite siden de var utsolgt tidlig fredag ettermiddag.

Det meste av året er Inga Dalsegg kjent som kunstmaler, men i flere år nå disse ukene før Halloween har hun gjort seg bemerket med sine kunstferdig tilskårne gresskarlykter. Hun har blant annet vært gjest på Frokost-tv på TV2 og i lokalsendingen på NRK1 og i alt av lokale media.

NRK har også lagt ut en snutt der Inga gjør en kjapp versjon av gresskarskjærekurset, og også en lengre versjon på ni minutter. Du lærer mye om gresskarskjæring på den tida, men det gjelder også å ha blikket for lys og skygge, og hvordan det blir seende ut med lys innenfra.

Det fikk kursdeltakerne en innføring i på torsdag. De fleste påmeldte var nok rindalinger, men det kom også langvegsfarende fra Ålesund og flere steder i Trøndelag.

Som Sol Angelica Sande Aune som tok fri fra førsteklassen på skolen i Orkdal for å dra til Rindal og lære gresskarskjæring.

Og etter hvert ble det mange flotte lykter som vil stå og lyse foran inngangen når spøkelser og skrømt dukker opp på selve kvelden. Men det skal nok ganske så fæle lykter til å holde de aller verste skrømtene på avstand. Like greit å gå til innkjøp av smågodt først som sist.

For øvrig er gresskar mat, og masse oppskrifter å finne på nettet både på gresskarkake og gresskarmuffins. Og i mangel av så spesifikk oppskrift, kan du alltids bake etter oppskrift på vanlig gulrotkake, men bytte ut gulrot med gresskar.