Sp, H, Frp og KrF i Surnadal legger fram et felles budsjettforslag der de freder skolestrukturen, men varsler en omorganisering av kommunen.

Omorganiseringa mener de er nødvendig for å ta tilbake styringa av økonomien og unngå å havne i Robekreisteret.

I forhold til rådmannens forslag til budsjett for neste år tar de borgerlige ned bruken av disposisjonsfond for å få budsjettet i balanse fra 8,5 millioner kroner til 2,3 millioner.

- Innsparingene vi må gjøre må tas over flere år, dette er en start. Det vi må gjøre nå for å rette opp en skakk-kjørt økonomi over flere år, mener Margrethe Svinvik i Senterpartiet.

For samarbeidspartiene, som de kaller seg i budsjettprosessen, er tydelig på at de ønsker å ta tilbake styringa av økonomien i kommunen og ikke bare halse etter rådmannes forslag hele tiden.

- Vi har brukt mange kvelder på å legge fram et budsjett der vi har tatt for oss enhet etter enhet, og der mange må tåle kutt. Men vi mener det vi legger fram er forsvarlig, nødvendig og gjennomførbart, er partiene enige om.

I rådmannens forslag ligger et uspesifisert kutt i stillinger på tre millioner kroner, der rådmannen har bedt politikerne si fra hvor kuttene skal tas. Samarbeidspartiene har spesifisert stillingene og utelukker ikke oppsigelser.

- Det kan bli oppsigelser om vi ikke lykkes å omplassere ansatte til nye arbeidsoppgaver i organisasjonen. Men vi tror vi kan utviske enhetsgrensene og se orgnisasjonen som en større enhet, en omorganisering, sier Svinvik.

Samarbeidspartiene har ikke lagt fram kuttlista si ennå. Den holder de tett til brystet til formannskapsmøtet starter klokka 11.00.

- Vi er ydmyk og åpen for innspill og tror ikke vi har fasiten, men retninga ligger fast og vi har flertall for vårt framlegg i kommunestyret og vi ønsker å gjennomføre dette, sier Nils Håvar Øyas i Sp.

Dette sier partiene om retninga:

"Dokumentet har som felles målsetting for samarbeidspartia å:

▪ Sikre at Surnadal kommune ikkje blir Robek kommune i økonomiplanperioden

▪ Rette opp underbalansen i driftsbudsjettet, slik at driftsinntekter og driftsutgifter blir meir i samsvar med kvarandre

▪ Har ei klar felles målsetting om at tydelege økonomiske grep må takast

▪ Har ei klar målsetting om å leggja til rette for ei god og framtidsretta utvikling i heile kommunen

Samarbeidspartia legg rådmannen sitt budsjett- og økonomiplanforslag til grunn, og vil med det som utgangspunkt foreslå følgjande endringar.

Viktige felles målsettingar med budsjett- og økonomiplana:

▪ Grendaskulane blir opprettheldt. Samarbeidspartia vil at resultatet av kommunereformprosessen og politisk sak om skulestruktur skal vere førande for framtidas skule.

▪ Arbeidet med planlegginga av nye Øye skule blir vidareført i 2016, men saka skal opp i kommunestyret for avklaring av vidare vegval.

▪ Gangveg frå Grimsmoen til Øye bru skal byggast i økonomiplanperioden.

▪ Auke fritaksperiode for eigedomsskatt for nyetablerte bustader fra 3 til 5 år

▪ Foreta ein samla gjennomgang av heile kommunen si drift i løpet av dei to første åra i økonomiplanperioden. Formannskapet skal vere Rådmannen si styringsgruppe for dette arbeidet."