Samarbeidspartiene i Surnadal, Sp, H, Frp og KrF er seg sitt ansvar bevisst og legger fram et detaljert budsjettforslag der de kutter ti årsverk som ett ledd i å få en skakk-kjørt økonomi på rett kjøl. Arbeiderpartiet med ordføreren er tatt på senga og satt på benken. Opposisjonen har funnet sammen og har flertall i kommunestyret for budsjettet. Sjøl om Senterpartiet ikke fikk ordføreren ved valget har Margrethe Svinvik lyktes i å bringe de borgelige sammen og satt seg sjøl i førersetet.

- Dette er et økonomisk samarbeid for å ta styring med økonomien i kommunen, sier Nils Petter Tonning i Surnadal Frp.

Fremskrittspartiet sikret flertall for Lilly Gunn Nyheim (Ap) etter valget i et teknisk samarbeid, men i mange spørsmål og særlig økonomi føler Frp seg nærmere de borgerlige og sikrer dem flertall for et stramt budsjett.

Samarbeidspartiene tar et solid grep om økonomien i sitt budsjettforslag. Partiene tar rådmannens forslag flere steg videre og reduserer bruken av sparepenger for å få budsjettet i balanse med 6 millioner kroner. Dette gjør de blant annet ved å  redusere antall årsverk i kommunen med ti.

Partiene har flertall i kommunestyret for forslaget. Men ikke i formannskapet. Derfor fikk ikke flertallet i kommunestyret med seg flertallet i formannskapet (Ap) på å innarbeide flertallsforslaget i høringsforslaget fra rådmann. Flertallet blei tatt på senga av et framlegg de ikke hadde sett før tirsdag.

– Dette forslaget har flertall i kommunestyret, det er formannskapet nødt å ta hensyn til. Våre kutt er en videreføring av rådmannens forslag, mener Nils Håvar Øyås (Sp).

– Vi legger fram eget forslag på kommunestyremøtet den 10. desember. Det blir for kort tid å sette seg inn i dette framlegget og går for rådmannens forslag, sier varaordfører Helge Røv (Ap).

Rådmannen mener det bør spares 25 millioner kroner på driften for å kunne balansere utgifter og inntekter og gå i ett lite pluss uten å bruke sparepenger. Kuttforslaget til samarbeidspartiene ligger i størrelsesorden 17–18 millioner kroner.

– Å få økonomien på fote igjen må tas over noen år. Dette er tøffe tiltak, der alle vil få merke det, sier samarbeidspartiene.

De fleste enheter må tåle kutt. Størst reduksjon kommer i Institusjonene der det reduseres i antall plasser og fire årsverk, rådmannen må ta to årsverk og bo- og aktivitetstjenesten tre. Rådmannen legger i formannskapet fram en tekstdel med mulighet for å kutte i lønnskompensasjon med fire millioner kroner og ta inn mer eiendomsskatt, 4,3 millioner kroner i tillegg til å redusere kostnadene på barnehagedrift til en verdi av 4 millioner kroner.

– Dette er forslag som ikke er med i høringsforslaget jeg gjerne kunne tenkt meg en behandling av for budsjettmøtet i kommunestyret, varsler rådmannen.

Ordfører Lilly Gunn Nyheim (Ap) åpner for dette og foreslår et ekstraordinært formannskapsmøte.

– Opposisjonen legger jo fram et forslag i dag de sikkert også vil ha behandlet, sier varaordfører Nils Røv (Ap).