Med mer salting av norske vinterveger, påvirkes flere grunnvann og brønner.

Grunne brønner nær veg kan i verste fall få en så stor økning i saltkonsentrasjonen at vannet ikke lenger kan brukes til drikkevann. Det finnes blant annet i Sunndal eksempler på at folk har fått salt i brønnene og drikkevannet sitt. Der det er påviselig at det er vegen og saltingen som er forurensingskilden, har Vegvesenet gitt erstatning, slik at en har kunnet etablere ny vannkilde.

Røykutvikling

Driva har vært i kontakt med en sunndalsmann som eier en bolig i øvre Sunndal. Han vil ikke ha navnet sitt på trykk i avisa, men forteller at saltvannet nesten førte til brann i boligen hans for noen år siden.

En vårdag i 2007 hadde han vært ute en tur. Da han kom heim, oppdaget han at det var fullt av røyk på kjøkkenet. Det viste seg at sveisene på varmtvannstanken var gått, og saltvann hadde runnet nedover strøminntaket på tanken. Isolasjonen var smeltet. Eneste grunnen til at det ikke hadde begynt å brenne, var at hovedsikringene hadde blitt slått ut.

Vegvesenet ble kontaktet, geolog kom på befaring og det ble etter hvert boret etter ny brønn. Flere ganger ble det boret på riksvegsida, uten hell. Vannet var for salt. Til slutt ble det boret på andre sida av elva.

– Det gikk to år før nytt vanninntak og nye rør var på plass, forteller mannen.

– Vi hentet drikkevann på nabogarden hele denne perioden.

Mannen forteller at alle kostnader, til både rør, tank, elektrisk anlegg og annet ble dekket av Vegvesenet.

– Jeg har i ettertid hørt om andre som har vært ute for det samme. Her kunne det ha blitt brann, sier mannen, som for øvrig røper at han har blitt medlem av organisasjonen «Stopp veisaltingen» etter opplevelsen.

– Jeg måtte nesten det, humrer han.

Har oversikt

– Vi skal ha kartlagt og tatt hensyn til de grunnvannene og brønnene som finnes rundt om, sier Haukeberg i Vegvesenet til Driva.

Han nevner blant annet Brusdalsvatnet utenfor Ålesund, som forsyner rundt 50–60 tusen innbyggere med drikkevann. Vatnet ligger tett ved E39, og daglig passerer rundt 9000 kjøretøy forbi drikkevannskilden.

– Der har vi restriksjoner på hvor mye salt vi kan bruke.

Oversikten over grunnvann og brønner i Driva-distriktet ble sist oppdatert før ny vintervedlikeholdskontrakt ble inngått i september 2015.

– Dersom noen skulle merke endringer i vannkvaliteten, må de ta kontakt med oss, sier Haukeberg.