Tar du personlige tester på Facebook?

- Styr langt unna, med mindre du har en advokat i familien, sier datasikkerhetsekspert om en av disse testene.

Flittig brukt Personlighetstester og liknende finnes over alt på Facebook og mange tar disse testene helt ukritisk. Skjermdump. 

Nyheter

Personlighetstester og liknende finnes over alt på Facebook, og "alle" bruker dem, tilsynelatende helt ukritisk. De færreste leser avtalene og alt som er forbundet med bruken av disse.

Disse testene tester deg enten ved at du installerer en app, at navnet ditt blir analysert,- eller at du svarer på ulike spørsmål for å komme fram til et resultat og få muligheten for en artig deling på Facebook.

Men det som er viktig å merke seg er at det står noen firma bak alle disse testene og at det er beskrevet vilkår og hva man eventuelt binder seg til på disse sidene.

Ofte er vilkårene skrevet på tung engelsk, og de færreste leser dem.

Selger informasjonen videre

Datasikkerhetsekspert Jørund Heimholt i Datahjelperne.no mener at de fleste ikke helt skjønner rekkevidden av å ta tester som dette.

Heimholt har tatt for seg ni ulike tester, der han går igjennom avtaler og hva man egentlig godkjenner eller binder seg til når man tar disse testene.

På en av dem; no.nametests.no, henter han blant annet ut følgende:

"Vi gir Utgiver en begrenset, gjenkallelig, ikke-eksklusiv, ikke-overførbar, ikke-overførbar, ikke-underlisensierbar lisens for publisering av eventuelle publisering elementer gjøres tilgjengelig for publisering innen Utgiver. Utgiver warrants og forplikter seg til at det vil bruke publisering elementer utelukkende innenfor sin egen Forlags nettsteder og utelukkende for det formål eksplisitt tillatt herunder. Alle rettigheter som ikke uttrykkelig er gitt her, er forbeholdt oss, blant annet for å unngå tvil, all data samlet av oss i forbindelse med publisering."

- Dette er bare en linje med informasjon som er oversatt fra engelsk. Så resten er med andre ord veldig dårlig nytt for deg som har deltatt. Her selger de informasjonen din videre til andre selskaper og du sitter igjen med skjegget i postkassa, sier Heimholt.

Han kaller ellers dette for en helt genial måte å lure fra folk personlig informasjon.

- Styr langt unna

- no.nametest styrer du langt unna, siden du ikke vet hva du deltar på en gang, med mindre du har en advokat i familien eller venn som kan lese dette for deg på en forståelig måte, advarer han.

Alle bør ellers huske at det de poster på Facebook aldri er privat, og at det derfor kan være lurt å tenke seg om før man poster noe på Facebook.

Les mer om Heimholts gjennomgang av flere ulike tester her: Datahjelperne.no.