Det var klokka 16.15 søndag alarmen gikk. Da brant det kraftig med åpne flammer og sterk røykutvikling i Statnetts trafostasjon på Viklandet. Brannen førte til strømutfall for blant andre Hydro Sunndal og Shell på Nyhamna i Aukra. Brannvesenet rykket ut og var raskt på stedet. Det ble brakt på det rene at det ikke var fare for liv eller helse, eller for at brannen skulle spre seg. Men spørsmålet ble om brannen skulle slokkes eller ikke.

Krevende

Brannvesen og politi vurderte i samråd med Statnett utover kvelden hva som skulle gjøres. Store transformatorer som den på Viklandet er fylt med brennbar olje. Alle store trafoer bruker tyntflytende olje til isolasjon og kjøling.

– Det var en diskusjon om en skulle la det hele få brenne kontrollert ut, men med rundt 80.000 liter olje kunne det tatt lang tid, sier brannsjef Aage Henriksen ved 110-sentralen i Møre og Romsdal.

Han legger til at 80.000 liter tilsvarer fire fulle semitrailere.

– Området er også strømsatt, og da kan en heller ikke pøse på med vann, ettersom det kan gi kortslutninger, fortsetter Henriksen.

Det var også en voldsom varmeutvikling på stedet, og det var krevende å komme til for å starte arbeidet med å slokke brannen.

Utpå kvelden søndag roet imidlertid brannen i trafoen seg litt. Det var den åpningen brannmannskapene trengte.

– Da gikk de raskt til angrep, fikk slått ned flammene og greide å få kontroll.

Brannen var slokket rundt midnatt natt til mandag. Brannmannskapene fra Sunndal Brannvesen fikk bistand fra Sunndal Industrivern fra Hydro i arbeidet. Også politi og ambulanse var på stedet til slokkearbeidet var avsluttet.

Folk på Sunndalsøra kunne følge brannen gjennom hele ettermiddagen og kvelden. Flammene var godt synlig fra sentrum.

Undersøkelser

Årsaka til brannen er ikke klarlagt. Ifølge informasjonssjef ved Statnett region Midt-Norge, Martha Hagerup Nilsen, gjennomførte krimteknisk fra politiet mandag undersøkelser for å forsøke å få klarhet i hvorfor det begynte å brenne.

Statnett hadde mandag ikke full oversikt over skadeomfanget. Imidlertid vet en at brannen er isolert til selve transformatoren, ettersom anlegget er utformet slik at en brann skal få minimale følgefeil.

Statnett startet mandag arbeidet med å finne en erstatning for trafoen som brant, og håper å ha den på plass snart.

Brannen i trafoen ga strømutfall for både Hydro Sunndal og Shell på Nyhamna i Aukra.

– Hydro Sunndal var uten strøm i elektrolysen i rundt 30 minutter, opplyser informasjonssjef Øyvind Breivik i Hydro.

Han forklarer at aluminiumsverket på stedet har strømforsyning fra to kilder. Da strømmen falt ut, gikk en over til den andre kilden.

– Beredskapen fungerte helt etter planen. Dette har vi gode rutiner på, og dette var forholdsvis udramatisk for oss, sier Breivik.

Ved et mer langvarig strømbrudd vil det som kjent være fare for at metallet størkner i ovnene.

Strømmen var tilbake som normalt ved Hydro Sunndal klokka 17.20. For Shell på Nyhamna kunne arbeidet med å kjøre opp igjen anlegget begynne rundt klokka 17.00 søndag ettermiddag.