Mener politiet skapte trafikkfarlig situasjon

- Jeg ble mest sint akkurat der og da, men etterpå var jeg skikkelig skjelven.

Godt merket: Slik så vogna ut da Silje var ute på tur tirsdag.  

Sint og skremt: Silje Mari O. Husby. Bildet er tatt på Langedrag Naturpark. Foto: Anne Grete Lindvik.  

Nyheter

Det sier Silje Mari O. Husby til Driva.

Det var tirsdag hun var ute med ponni og vogn på Todalsvegen i Surnadal. Vanligvis pleier Silje å unngå å ferdes langs hovedvegen med hestene, men på grunn av all snøen som ligger på jordene må hun nå ut på vegen et stykke for å komme seg videre til grusvegene hun pleier å kjøre på.

Hun sier hun synes det er skummelt å kjøre langs hovedvegen, men legger til at bilister som regel pleier å være flinke til å senke farta når de møter hest og vogn. Vegstrekningen er oversiktelig, og bilistene har god tid til å bremse ned.

Slik var det ikke denne gangen.


Suste forbi

Silje var ute med ponnien Alvin, som ikke er helt komfortabel med biler. Derfor hadde hun satt opp et stort skilt bakpå vogna med teksten "Uerfaren hest - senk farten!"

Og bilistene fulgte oppfordringen - med ett unntak, forteller Silje, som også har skrevet om hendelsen på bloggen sin.

- En politibil kom bakfra og suste forbi i høy fart. Den bremset ikke ned i det hele tatt.

Det kunne ha gått virkelig galt. Hesten fikk panikk og steilet såvidt, før han skjenet ut i vegen og løp ut i vill galopp - med vogna og Silje etter.

Etter ti-tjue meter fikk Silje heldigvis kontrollen over dyret igjen. Men hest og vogn var godt over i motsatt kjørebane før Silje greide å stoppe ham.

- Hadde det kommet bil i tilsvarende fart som politibilen i løpet av de sekundene, hadde den med stor sannsynlighet truffet hesten.

Silje priser seg lykkelig for at hun nylig byttet til ordentlig kjørebitt. Med den gamle trinsa ville hun ikke ha greid å stoppe ponnien så raskt.


Sint og skremt

- Jeg ble mest sint akkurat der og da, men etterpå var jeg skikkelig skjelven, sier Silje. Etter at hun kom heim, ringte hun det lokale lensmannskontoret og fortalte om hendelsen. Hun sier at hun fikk lovnad om at saka skulle tas videre. Driva har vært i kontakt med lensmann Olav Halse, som ikke har anledning til å kommentere saka før etter påske.

På bloggen sin skriver Silje at hun også mandag, dagen før den skremmende hendelsen, møtte den samme politibilen på omtrent samme sted. Da hadde hun en annen ponni foran vogna, Gullit, som er mer trafikksikker og rolig. Ponnien blunket ikke engang da politibilen passerte. Silje ble likevel irritert over politibilen som ikke slakket av på farta.

- Jeg trodde politiet skulle framstå som gode forbilder, ikke risikere livet til både hest og kusk, skriver Silje på bloggen.

Hun skriver på bloggen at politibilen verken denne dagen eller dagen etter så ut til å være på utrykning - det var verken lys eller sirener.

Silje har fått mange tilbakemeldinger, blant annet i sosiale medier, etter at hun publiserte blogginnlegget.

Silje minner om at hester, som andre dyr, kan være uforutsigbare, og sjøl trygge og rolige hester kan reagerer på biler og andre som ferdes i trafikken. Derfor må folk ta hensyn. Og for den som lurer på det: Hester er ifølge norsk lov for kjøretøy å regne, de skal dermed gå ute i vegbanen - ikke på fortau, gang- eller sykkelstier.

- Jeg håper virkelig ikke noe sånt skjer igjen, sier Silje.