Det er politioverbetjent og etterforsker ved økoteamet i Nordmøre og Romsdal politidistrikt, Evy Meisingseth, som opplyser dette til Driva. Det lokale lensmannskontoret i Sunndal overlot til spesialkompetansen ved økoteamet å etterforske saka. Beslutningen om å henlegge saka ble tatt 21. juni. Sunndal kommune er orientert om avgjørelsen.

Mangel på bevis

Når henleggelse skjer på grunn av bevisets stilling, betyr det at saka legges bort på grunn av mangel på bevis. Påtalemyndigheten kan ha mer eller mindre mistanke mot en bestemt person, men bevisene er ikke sterke nok til en domfellelse. Meisingseth viser til det grunnleggende rettsprinsippet om at enhver rimelig tvil skal komme den enkelte til gode.

Etterforskeren kan ikke si mer om hvilke vurderinger som ligger til grunn for avgjørelsen. Hun forklarer at juristen i saka har ferie, og skal slutte i politiet etter ferien.

– Men jeg ser at saka har vært etterforsket, det er blant annet gjennomført flere avhør i saka, opplyser Meisingseth.

Ved henleggelse av saka stanses etterforskningen. En henleggelse kan påklages av begge parter.

Politikerne anmeldte

Det var i fjor høst Sunndal kommune gikk til det skritt å anmelde daglig leder og styreleder i selskapet til politiet for overfakturering av opptil 2,8 millioner kroner.

«Etter rådmannens vurdering er dette en svært alvorlig sak», het det i saksframlegget til økonomi- og planutvalgets møte 8. september. «Kommunen har over lang tid hatt samarbeid med en leverandør som har misbrukt tilliten mellom kunde og leverandør i et avtaleforhold der leverandøren har ansvar for *** (sladdet) av leverte tjenester.» I saksframlegget gikk det fram at saka hadde vært krevende for kommunen. «Det har tatt lang tid og mye arbeid å få klarhet i hva feilen har bestått i. Bedriften har undervegs kommet med uklare og til dels ukorrekte opplysninger. De ansvarlige burde innrømmet de faktiske forhold straks feilen ble oppdaget», het det i framlegget.

Rådmannen tilrådde en avtale mellom kommunen og selskapet om tilbakebetaling av en gitt sum. Imidlertid mente politikerne det eneste riktige var å anmelde forholdet. Vedtaket var enstemmig.

I anmeldelsen begjærte kommunen selskapets styreleder og daglig leder tiltalt og straffet for bedrageri, eventuelt for andre lovbrudd som påtalemyndigheten måtte mene er relevante.

Det ble for øvrig i vår åpnet konkurs i selskapet, etter at styret hadde levert oppbudsbegjæring.

Vil vurdere

Rådmann Randi Dyrnes har overtatt som kommunens øverste administrative overhode etter Per Ove Dahl, som tidligere har håndtert saka. Hun er orientert om saka, og kjenner til henleggelsesbeslutningen.

– Vi tar henleggelsen til etterretning. Nå må vi sette oss ned og vurdere om det er noe mer vi bør gjøre i saka, og om det er noen grunn til å gå videre med dette, sier hun.

Ordfører Ståle Refstie legger til:

– Vi tar henleggelsen til foreløpig etterretning. Vi må få tatt en juridisk vurdering av hva vi bør gjøre videre. Ettersom det var en politisk beslutning å gå til anmeldelse vil det også være naturlig å ta dette opp til politisk behandling.

Tidligere styreleder i selskapet bekrefter overfor Driva i en tekstmelding at han har mottatt meddelelsen om henleggelsen. Ut over dette har han ingen kommentar til saka.