Saka om Sunndalsøra samfunnshus/Sunndal kulturhus ble tatt opp som orienteringssak i Sunndal kommunestyre onsdag. Kultursjef Ole M. Ansnes orienterte om sakens bakgrunn og historie:

– Samfunnshuset var registrert i 1953, og det kom nytt samfunnshus i begynnelsen av 1960. Det ble drevet med den modellen til 1990, da Sunndal kommune tok over kinodriften, og det var gjennomdrøftet, den 1.1.1990. Så kom det store prosjektet med regionalt kulturhus med et totalbudsjett på 21 millioner i 1992, med en kommunal andel på 14,9 millioner. Avtalen om drift og andelsfordeling ble underskrevet i 1995 av daværende ordfører Silseth og John Ellevset for Sunndalsøra samfunnshus AL. Denne avtalen har siden ligget i bunnen for driften. Sunndal kommune økte da sin andel fra 19 til 61 prosent, justert til 59 i vedtaket, sa Ansnes og la til at kommunene er største eier.

– Kommunen skal dekke utgifter på huset og kommunen driver det som et kommunalt bygg, men det er jo ikke det. Dette har vært et ukjent landskap for meg og mange andre, men jeg synes jeg har blitt klokere i denne prosessen. Vi ser at det er gjort et møysommelig arbeid i 1990 for å få til en så god modell som mulig. Man valgte AL-et som eier og kommunen som driver. Tanken med AL-et var å sikre seg mot et eventuelt kommersielt salg.

Ansnes sier siste protokoll fra generalforsamling han har funnet er fra 2006 og at det siden neppe er avholdt.

Legger seg flat

– Det er bare å legge seg flat som kommune og si at man ikke har fulgt opp. Der står vi og vi må komme oss videre derfra. Vi er opptatte av at det skal være en ryddig prosess, samtidig som det haster med å få ordnet opp.

Advokat er kontaktet i saka:

– Vi har fått et bra notat fra advokat Holm som vil hjelpe oss videre med hensyn til eierskapet. Vi ser hva som må til for å få til eventuelle endringer. Vi har fått innspill i saka. Bjørn Stomsvik har sparket oss i gang og gjort oss bevisste på at vi må gjøre noe. Vi må nå se på vedtekter med mer og vi må få en avklaring. Vi skal fortsette arbeidet og vi har møte torsdag denne uka. Vi skal komme opp med en sak i kommunestyre den 14. juni, og da kan man drøfte dette. Til dette kommunestyremøtet skal det legges fram en sak om hvilket mandat kommunenes eierrepresentant skal ha i den kommende generalforsamlingen i Sunndalsøra samfunnshus BA.

Ansnes konkluderer med at det er gjort en del arbeid så langt, men at man har mye å gjøre før møtet i juni.

– Vi tar dette på alvor og skal få orden på det, understreker han.

Politiker Erling Rød kommenterte at han synes det er trist å høre hva som har skjedd, men at han er glad for at det nå kommer en sak på det.