Familiedag på Renndølsetra:

Feirer Norges vakreste

Norges vakreste dal kalles den gjerne, Innerdalen i Sunndal. Lørdag 1. juli markeres det at det er 50 år siden dalen ble Norges første landskapsvernområde.

Familiedag 1. juli og sesongåpning i helga: Sommersesongen er snart i gang på Renndølsetra. Lørdag åpner seterkafeen, og da blir det åpent på dagtid helt til 20. august. Lørdag 1. juli inviteres det til familiedag i anledning at Innerdalen landskapsvernområde er 50 år. Bildet er tatt av Erlend Aarflot.  Foto: Erlend Aarflot

På plass: Også i år er Eystein Opdøl på plass på Renndølsetra.  Foto: b

Nyheter

Sterke krefter ville demme ned Innerdalen for å lage kraft, men Øystein Opdøl ville det annerledes. Han kjempet imot, og nektet å gi seg. Etter at han fikk vernet Innerdalen i 1967 har hele 173 andre naturområder fulgt i samme spor.

I år er det jubileum for det som gjerne omtales som «Norges vakreste dal». Og den er det i dag Eystein Opdøl som eier – Øysteins barnebarn.

– Det er viktig å markere at Sunndal er en stor utmarkskommune og at mye av kommunen er vernet, sier Opdøl til Driva. Han sier om bestefaren at det var viktig for ham at ettertida skulle få noen relativt uberørte naturområder.

– Og det er jeg også helt enig i, sier han. Formålet med vernet av Innerdalen var da som nå å «bevare et naturlandskap som på grunn av topografi, vassdrag og vegetasjon har betydelig rekreasjons- og naturvitenskapelig verdi.»

Innerdalen landskapsvernområde har et areal på 73 kvadratkilometer, og det strekker seg fra Ålvundeid i vest til Innerdalsporten og grensa mot Storlidalen i Oppdal.

Allerede i helga åpner sesongen på Renndølsetra. Sauene er på plass, kyrne kommer i løpet av helga, det samme gjør trolig også grisene og hønene. Seterkafeen åpner lørdag, og blir da åpen for besøkende på dagtid helt fram til 20. august. De første overnattingsgjestene ankommer også i helga.

– De siste årene har vi opplevd sterk vekst i besøket, sier Eystein. I fjor var det minst 15.000 som tok turen til Innerdalen. Også i år er det Stikk ut-turmål ved Innerdalshytta, noe som trolig er med og trekker besøkstallet opp.

Til årets sesong er det oppført et nytt bygg på setra. Det gir både mer lagringsplass og egen boligdel til driverne, noe Eystein ser fram til etter å ha jobbet og bodd på Renndølsetra i 27 år. Det nye huset er oppført etter tradisjonell byggeskikk, nordmørsk stavline, og med middelalderlaft på boligdelen. Det er Lervike som har ført opp bygget, og Opdøl fikk også sjøl være med på laftingen, noe han satte stor pris på.

– Dette skal være et hus som står i... tre hundre år, minst, smiler han.

Markeringen 1. juli starter med felles avgang fra parkeringsplassen i Nerdalen søndag morgen. På vegen møter deltakerne Trollheimsbrass, som vil spille turgåerne opp og fram. Det er også mulig å gå til setra sjøl.

Vel oppe venter en variert opplevelse.

Kine Iselilja Gyldenskog og Johanne Løkensgard Bjøs vil formidle folkemusikk med kveding, fele og hardingfele.

Gøran Bolme og Svanhild Husby serverer sang, musikk og humor, mens Øyvind Vadla vil fortelle om klatremiljøet og andre eventyr i Innerdalen.

Folk kan få prøve seg i ei 71 grader nord-inspirert løype med ulike utfordringer, og Statens naturoppsyn stiller med stor lavvo, og aktiviteter både innen- og utendørs.

Renndølsetra vil holde åpent med salg av vafler og annen kost. Det blir også mulig å grille på bålpanner utenfor setra. Pølser må en ta med sjøl.

– Et fint, lavterskel program for hele familien, sier kultursjef Ole Magne Ansnes og plansjef Anne Guri Aase, som har sydd sammen det hele.

De oppfordrer alle om å ta den fine turen til setra den første julidagen.