Sang og spilte sola fram på Leikvin

Tunge grå skyer senket seg over Leikvin og slapp sine våte regndråper ned over folket som hadde samlet seg. Men kulturskolen sang sola fram igjen.
Nyheter

Leikvinstevnet i Sunndal har lange tradisjoner.

Helt siden 1935 har stevnet samlet folk – de siste årene som en del av programmet under Ørafest og tidligere Sunndal kulturfestival. I år skilte arrangementene lag. Ettersom museet ønsket å få med seg kulturskolen, som snart tar sommerferie, ble stevnet flyttet en uke fram i tid.

Det skulle vise seg å være en god idé.

Elever og lærere ved kulturskolen skapte en fin stemning på Leikvin. Fra Marit Øverås sin nydelige versjon av «Den fyrste song», via sjarmerende og glade barnekor med kjente sanger som «Alle fugler» og «Voi voi», klokkeklar og rørende fin sang av Kristin Solheim, Nora Bæverfjord Rye og Linn Karina Haugerud, vakre volkalharmonier servert av Wok og til kulturskolens eget strykeorkester som samler yngre og eldre i flott samspill. På Leikvin serverte de både Vivaldis «Våren», en vals og en svensk ganglåt.

– Det er fantastisk å se skolens strykeorkester i aksjon. Unge ivrige elever sammen med eldre generasjoner. Det er slike aktiviteter som skaper samhold i samfunnet, sier rektor ved kulturskolen, Ingemar Andersson, og legger til at kulturskolen skal være en arena for alle aldre.

Andersson ledet publikum gjennom konserten søndag på stødig vis. En tydelig stolt rektor som gledet seg sammen med publikum over et program med jevnt høy kvaltitet.

– Leikvin er en fin arena for oss. Litt annerledes, og det er flott. Vi trenger variasjon, sier Andersson, som på denne tida av året også står midt oppe i huskonsertene som avslutter et rikt kulturskoleår i Sunndal.


Selveste Williarm Arbuthnott og Mrs. Chalmers tok også turen til Leikvin søndag – og serverte blant annet Sunndals egen «nasjonalsang» «Herre min Gud for en dal du har skapt» med fjell og fossefall og de gamle bygningene på Leikvin som kulisser.

Mange benyttet også anledningen til å få omvisning i Leikvinstøgu og ta en titt i Flåstuo og Smia søndag, samt til å handle i museumsbutikken. De slo også av en prat med Marit Hoel, som kokte gubbost på området. Osten lages av helmelk som er sprengt med løype og kokt inn med både myse og kvitost. Skikkelig stasmat i tidligere tider – og noe mange satte pris på å finne på Leikvin også i år.

Sunndals beste vaffelgrøt ble for øvrig også kåret av folk på stevnet, som fikk fem smaksprøver å velge mellom. Vinner ble Ing-rid Bakk, som stilte med en fantastisk god sunndalsgraut. På bordet fant en også både mølsgraut og en variant av sunndalsgrauten med ris.

– Det er stort mangfold i grauttradisjonene i Sunndal. Graut og bakels virker sært på mange som kommer utenfra, men det faller som regel fort i smak, sier Jarle Stavik ved bygdemuseet.


Det ble solgt 110 billetter til arrangementet, og Stavik anslår at minst like mange barn var med i tillegg. Med stort og smått tok minst 300 turen – til tross for regnværet første delen av dagen.

– Det ble en fin dag, med god stemning, oppsummerer han. Stavik tror stevnet heretter blir stående på egne solide bein, utenfor Ørafest.

Nå ser Stavik fram til neste høydepunkt på museet; «Livat på Leikvin», en familiedag på museet med både frua og resten av Barbara-ensemblet i kostymer.

– En spennende idé, som vi gjerne vil være med og videreutvikle.