Produserer møbler for generasjoner

Møbelprodusenten Kvande & Nordvik fyller snart 50 år. Hele tiden har det vært lagt vekt på å produsere kvalitet som varer i generasjoner. Produsenten er stolt av å levere kortreiste norske møbler.

Tror på framtida: Lars Espen og Otto Kvande tror god markedsføring av kortreiste, miljøvennlige kvalitetsmøbler vil sikre fortsatt produksjon på fabrikken på Kvanne. 

Grunnlegger: Jan Nordvik er stolt over å ha lyktes med den arbeidsplassen han og Per Kvande i sin tid starta. 

Andre generasjon: Otto Kvande og Kristen Nordvik er andre generasjon møbelprodusenter. 

Fra kolleksjonen: Over halvparten av produksjonen ved Kvande & Nordvik er soveromsmøbler. 

Nyheter

Jan Nordvik og Per Kvande startet møbelproduksjon i en kjeller på Kvanne i 1968. De så et marked for bord og benker til hytter, og før året var omme gikk salget så godt at antallet ansatte var fordoblet. Bedriften vokste fort ut av kjellerlokalet og fikk kjøpt tomta der de holder til i dag for en billig penge i 1971. Bygde ny fabrikk og startet der. Siden er fabrikken påbygd atskillige ganger til den størrelse den er i dag. Med økt produksjon av møbler både til hytter og boliger økte også antallet ansatte og på det meste sysselsatte Kvande & Nordvik 22 personer. Etter toppen i 2008 da møbelfabrikken leverte møbler i stort antall til i de mange hyttefelt som blei bygd opp i og rundt de store alpinanleggene på Østlandet, kom det ei tid med omstilling. I dag er det 12 ansatte i bedriften som omsetter for 15 millioner kroner i året. Mens Kvande & Nordvik ennå produserer norske møbler på norske råvarer har den ene etter den andre av norske møbelprodusenter gått konkurs. Kvande & Nordvik mener de er den eneste nisjeprodusenten i sitt slag igjen i Norge som leverer til kjedebutikkene.

– Vi leverer kvalitetsvarer som holder i generasjoner. Og de tilbakemeldinger vi får går nettopp på god kvalitet, sier Otto Kvande hos Kvande & Nordvik.

Per Kvande (79) og Jan Nordvik (81) er fortsatt på fabrikken hver dag. De karakteriserer seg som medhjelpere. Begge er de stolte over å ha grunnlagt og utviklet noe som etter snart 50 år lever i beste velgående og har gode framtidsutsikter. De har ledet en bedrift og tilpasset driften til ulike møbeltrender til hytter og hus. I dag består vel halvparten av produksjonen av soveromsmøbler i hovedsak til hytter, men de kan også like gjerne brukes i hus. I tillegg produseres Spisestuer, skap og sofamøbler. Råvaren har alltid vært furu. Ei stund produserte de limtreet sjøl. I dag tas råvaren fra Norsk Limtre i Mosvik, men på fabrikken freses og males alle deler, puter sys til stoler og sofaer og det monteres det som skal monteres før møbler sendes ut til forhandlere over hele landet hver 14. dag.

– Jeg er stolt over å ha vært med og bygd opp min egen arbeidsplass. Hadde alle gjort det hadde vi ikke hatt arbeidsledighet, smiler Jan Nordvik.

Fleksibel produksjon

Familiebedriften leverer møbler etter standardmål. Men Kvande & Nordvik er veldig fleksibel og leverer etter de mål kunder ønsker. Spesielt gjelder dette variasjoner i mål på senger. Møblene kommer i 17 forskjellige standardfarger, men siden fargene blandes i fabrikken er Kvande & Nordvik fleksibel også her.

– Vi er veldig kundetilpasset i produksjonen, sier Otto Kvande.

Grønne møbler

Ei stund har det vært møbler med et bonderomantisk tema som har vært i vinden. Nå er det mer moderne stil og farger. Møblene selges også mer mot hus nå enn tidligere, men hyttemarkedet er fortsatt viktig. Og siden det er norskproduserte møbler produsert på norske råvarer ligger møblene i det øvre prissjiktet i butikkene. Et tilbud til det litt mer eksklusive markedet. Møbelprodusenten tror de største konkurransefortrinnene bedriften har, og det som kommer til å være viktig for vekst også i framtida er kvalitet, ordretilpasset produksjon og møbler produsert av kortreiste norske råvarer.

– Jeg tror forbrukerne som vokser opp i dag er mer miljøbevisste og vil ha et større fokus på produkter produsert i Norge, enn forurensende produkter produsert i Kina, sier Kvande.