Vil dele hestegleden

Starter rideskole

Trude Torsmyr har startet foretaket Team Torsmyr. Nå inviterer hun til rideskole.

God respons: Allerede har mange meldt seg på ridekursene, forteller Trude Torsmyr. De påmeldte er i alderen fra fem til tolv år, noen er nybegynnere, mens andre har vært med på tidligere ridekurs. Trude understreker at kursene er for alle, fra fem år og oppover. Det er ingen øvre aldersgrense, og ingen forkunnskaper eller ferdigheter er nødvendig.  Foto: Ingrid Ellevset

Konkurrerer: Trude i spranget sammen med Floris på sprangstevne. (Foto: Reidun Monsholm)  Foto: Reidun Monsholm

Nyheter

Hun har lenge gått og lekt med tanken. I november i fjor omsatte hun tanker til handling, og etablerte enkeltpersonsforetaket Team Torsmyr. Denne måneden starter hun opp rideskole, i Sunndal Rideklubbs anlegg på Elverhøy. Til tross for at tilbudet så langt bare har vært gjort kjent gjennom sosiale medier, har interessen vært god, og kursene begynner å bli fulltegnet.

– Men jeg har plass til noen flere, det er bare å ta kontakt, sier Trude.

Bruker mye tid på hest

Hvor gammel hun var første gangen hun satt på en hesterygg, vet hun ikke, men hun hadde neppe rundet året, og hun har drevet med hest så lenge hun kan huske. Hele familien tilbragte mye tid i stallen, og da hun var ni år gammel, fikk hun egen hest. Det er ikke få timer som har gått med til interessen i årenes løp. Etter hvert begynte hun også å konkurrere på hesteryggen, og har markert seg i sprangridning. Hest er ikke bare en hobby; hest er livet, smiler Trude. I stallen på Elverhøy står i dag Floris, en varmblods ridehest på sju år som hun har hatt i ett og et halvt år.

– Jeg bruker mye tid der. Nesten all fritid.

Nå vil hun dele gleden med flere. Introdusere både barn, unge og voksne for hest.

– Det er veldig fine dyr å holde på med, sier hun, med ettertrykk.

– De forstår så mye, de kjenner deg igjen, de kjenner til og med igjen bilen din når du kommer. Det å ri kan blant annet gi mye glede og mestringsfølelse. Det å ha kontrollen over et så stort dyr er noe man kan vokse på.

"Alle" kan ri

Ridekursene er åpne for barn fra fem år og oppover. Det er ingen øvre aldersgrense. Voksne kan også bli med. Ingen forkunnskaper er nødvendig, og utstyr får man låne. Det blir ikke flere enn fire deltakere på hver gruppe, forteller Trude. De påmeldte blir plassert i grupper sammen med andre på samme alder og ferdighetsnivå. Hver deltaker får en "egen" hest som de skal ri på hver kurskveld. Trude har leid inn tre hester til kursene; en nordlanshest og to islandshester.

– Det er snille, rolige hester, understreker hun.

Kurset går over seks uker, en time hver uke. Første kurskveld er mandag 22. januar.

– Det første deltakerne lærer, er start og stopp. Å svinge til venstre, og svinge til høyre, sier Trude.

Spent

Hun er spent før oppstarten, medgir hun. Trude har også tidligere ledet både ridekurs og stallkurs på Elverhøy – men det er første gangen hun gjør det gjennom sitt eget foretak. Hun legger ikke skjul på at hun håper å bygge opp en virksomhet på sikt, med faste kurs gjennom hele året, på ulike nivå.

– I startfasen må en føle seg litt fram, se hvordan dette blir mottatt og hva kursdeltakerne sier.

Kursene tilbys i samarbeid med Sunndal rideklubb. Trude håper kursene skal bidra til nyrekruttering til klubben. Det er engang slik at den som først er blitt bitt av hestebasillen, gjerne blir lidenskapelig opptatt av hest. Trude forteller at målet er å kunne følge opp med flere kurs som stadig skal tilby rytterne nye utfordringer å bryne seg på. En er aldri utlært på hesteryggen.

Trude vurderer også muligheten for å tilby terapiridning i samarbeid med fysioterapeut på sikt.

Det er i dag 15 hester som står oppstallet på Elverhøy, litt flere enn det har vært de seneste årene. Rideklubben markerte nylig sitt 30-årsjubileum.