Inviterer til utebursdag

Feiring Søndag fyller DNT 150 år. Da er de fleste av DNTs 57 medlemsforeninger klare til feiring med bursdagsleker, natursti, bålkos, konkurranser, turer og mye mer.   Foto: Eivind Haugstad Kleiven

Nyheter

Pressemelding fra DNT:

Søndag 21. januar er det nøyaktig 150 år siden Turistforeningen ble stiftet. Dette feirer DNT med utebursdager over hele landet.

Når Norges største friluftslivsorganisasjon fyller år, er alle velkommen til å bli med på feiringen. Rundt 150 utebursdager landet rundt går av stabelen på Kom deg ut-dagen 21. januar, med totalt 40 000 små og store bursdagsgjester.

- Dette er en feiring av DNTs første 150 år som forening, men vel så mye feirer vi at vi er en turnasjon som er så heldige å ha flott natur tilgjengelig. Vi håper så mange som mulig har lyst til å være med på verdens største utebursdag denne dagen, sier styreleder i DNT, Berit Kjøll. 

De fleste av DNTs 57 medlemsforeninger er klare til feiring med varierte tilbud; bursdagsleker, natursti, bålkos, konkurranser, turer og mye mer.

Her er oversikt over alle arrangementene landet rundt

Det var Turistforeningens "far", Thomas Heftye, som 21. januar 1868 samlet et knippe utvalgte på Sarabråten i Østmarka i Oslo og dannet foreningen.

- Å gjøre det enkelt og rimelig å drive et allsidig friluftsliv var tanken tilbake i 1868. Det er vår rettesnor den dag i dag, kombinert med å ta vare på naturen vår. Heftye var forut for sin tid. 150 år senere er friluftsliv mer populært enn noen sinne, sier Kjøll.

Fakta om 150-åringen: 

• DNT arbeider for et enkelt, aktivt, allsidig og naturvennlig friluftsliv og for sikring av friluftslivets natur- og kulturgrunnlag. 

• DNT har 57 medlemsforeninger over hele landet som skaper aktiviteter og drifter og vedlikeholder et stort nettverk av hytter og ruter.  

• DNT har i dag Barnas Turlag på over 220 steder og vokser stadig.

• Mesteparten av arbeidet gjøres av frivillige, som årlig legger ned 750 000 dugnadstimer for å gi folk gode naturopplevelser. Det tilsvarer 426 årsverk.  

• DNT har 550 betjente, selvbetjente og ubetjente hytter 

• Foreningen ble stiftet i Østmarka i Oslo 21. januar 1868 av blant andre Thomas Heftye.

• Kom deg ut-dagen er Norges største turdag, og gikk for første gang av stabelen i september 2006.