Det er UDI som har utlyst anbudskonkurransen om drift av forsterka mottak for asylsøkere i Norge.

En særskilt bo- og omsorgsløsning er et tilbud for beboere som ikke kan ivaretas i et ordinært mottak på grunn av truende og/eller voldelig atferd. Dette gjelder som hovedregel beboere som er vurdert av UDI til å utgjøre en trussel for sine omgivelser.

Ønsker lokalt eierskap

Det er et selskap under stiftelse, Driva Drift AS, som har levert anbud om drift av en særskilt bo- og omsorgsløsning i Sunndal. Ifølge Tor Einar Svendsen, som er tiltenkt en eierandel i selskapet, eies Driva Drift AS av erfarne driftsoperatører og tidligere mottaksledere. Foreløpig ønsker de ikke å gå ut med navn. Svendsen bekrefter imidlertid at flere av dem har hatt roller ved noen av de mange asylmottakene i landet som har blitt lagt ned.

– Noen av oss som er inne på eiersida har vært driftsoperatører siden 80- og 90-tallet. Vi har også eiere som har vært mottaksledere siden på 90-tallet. For øvrig har vi drevet både ordinære asylmottak, enslige mindreårige avdelinger, transitt og tilrettelagt avdeling. Som driftsoperatør og leder for tilrettelagt avdeling har vi snart 13 års erfaring. Tilrettelagt avdeling er den typen drift som ligger nærmest opp til særskilt bo -og omsorgsløsning som vi har lagt inn anbud på i Sunndal, sier Svendsen.

Han opplyser også at det jobbes med å få lokal tilhørighet på eiersida.

– Det er meget viktig for oss.

45 ansatte

På spørsmål om hvorfor selskapet ønsker å etablere et slikt tilbud i Sunndal, viser Svendsen til at det på stedet er lang erfaring med drift av mottak.

– Det vil også si at samarbeidspartnere som kommune, med helse, skole og så videre, er kjent med de oppgaver som ligger rundt det å være vertskommune for mottak. Det samme gjelder politi og andre offentlige etater. Bygget som vi ser på er også egnet til denne oppgaven. Det er også viktig å si at det er mange som mister jobben sin på mottaket i disse dagene i forbindelse med nedleggelsen, og vi håper jo at det er flere av disse som vil kunne være interessert i å søke jobb hos oss. Det ligger veldig mye kompetanse hos disse ansatte.

Driva Drift søker allerede etter mottaksleder, miljøterapeuter, miljøarbeidere og assistenter i Sunndal. Personer med erfaring fra politiet, vaktselskap, asylmottak og personer med innvandrerbakgrunn oppfordres til å søke.

– Alt i alt antar vi at det er snakk om nærmere 45 ansatte fordelt på tett på 30 årsverk. Det vil utgjøre en betydelig arbeidsplass og fagmiljø.

Huseier tok kontakt

Det er Driva Appartements som eier bygningene i Tredalsvegen 8-12, og som fram til 31. januar huser Sunndal Asylsøkermottak. Bygningene er nå tømt for beboere, bare rydding gjenstår. Driva Appartements AS eies av Fredensborg Eiendomsselskap AS, som igjen eies av Fredensborg AS og Ivar Erik Tollefsen – eiendomsbesitter og mangemilliardær.

– Huseier har hatt interesse av å få leid ut bygningsmassen som nå blir tom. Som erfaren driftsoperatør ble det tatt kontakt med oss for å høre om vi kunne tenke oss å legge inn et anbud på særlig bo- og omsorgsløsningen som var lagt ut på anbud, sier Svendsen.

Møter kommunen

Det er sju driftsoperatører som har kommet med tilbud i konkurransen. UDI tar avgjørelsen rundt 20. februar. Dersom Driva Drift AS vinner fram med sitt tilbud, ser selskapet for seg oppstart 22. mars.

Kommunestyret i Sunndal ønsker å møte selskapet 14. februar for å få en orientering.

– Det er meget viktig for oss å ha godt samarbeid med kommunen, sier Svendsen, som forteller at kommunen også ble informert i brevs form for en måneds tid siden om at de vurderte å legge inn anbud, og at de gjerne stilte til et møte.

Kommunestyret står i utgangspunktet på sidelinja i saka, ettersom det er UDI som tar avgjørelsen om hvor mottaket skal ligge. Imidlertid sender ordfører Ståle Refstie denne uka et brev til UDI hvor han lar det komme tydelig fram at Sunndal er skeptisk til en slik etablering. Da kommunen før jul ble kjent med UDI-utlysningen, ble det i samråd med gruppelederne i kommunestyret bestemt at kommunen ikke ønsket å levere tilbud.

– I brevet gjør vi UDI oppmerksomme på de vurderingene vi har gjort, og at vi tidligere har konkludert med at dette ikke er ønskelig i Sunndal. Vi stiller også en del spørsmål vi ønsker svar på, sier Refstie. Blant annet handler de om hvorvidt UDI vurderer at sunndalssamfunnet er rigget for å være vertskommune for et slikt mottak. Har Sunndal god nok politiberedskap, stilles det krav til vertskommunene blant annet med hensyn til helsetilbud og norskundervisning, og ikke minst, hva mener UDI om det å legge et slikt mottak midt i et boligområde?

Refstie legger til at han mener kommunestyret må komme med en uttalelse i saka etter orienteringa i februar.

- Dette er et utslag av den sentrale asylpolitikken som føres i Norge i dag. Både måten dette foregår på og at det opprettes denne typen mottak, sier ordføreren.

- Har de som kommer hit til landet behov for hjelp, er det det de må få, ikke bli plassert i en oppbevaringsanstalt - hvis det nå er det dette er. Det vil vi få svar på etter hvert.

Forstår engstelsen

Det har kommet sterk skeptis til syne i sosiale medier etter at planene om å etablere et forsterka mottak i Sunndal ble kjent.

– Vi har forståelse for at man engster seg når det kommer fram at her kan det være personer med utagerende atferd og som kan utgjøre en trussel for sine omgivelser, sier Svendsen.

Hovedmålsettingen med oppholdet på en særskilt bo- og omsorgsløsning er å stabilisere den enkelte for å forhindre ny utagering/voldsepisoder, gjennom blant annet anvendte miljøterapeutiske prinsipper. I mange tilfeller vil det også være en målsetting å sikre at personen får oppfølging og/eller utredning av helsevesenet. Oppholdet skal avsluttes når beboeren er i stand til å benytte seg av UDIs ordinære mottakstilbud, tilbud på mottak med tilrettelagt avdeling, bosettes i en kommune eller returneres til heimlandet.

– Det er flere mennesker som trenger ekstra oppfølging av forskjellige grunner. Det er viktig at slike tilbud gis for at disse menneskene skal kunne fungere best mulig både på det nåværende tidspunkt hvor de får tett oppfølging og forhåpentligvis på sikt uten så tett oppfølging, sier han.

– I dette tilrettelagte opplegget er det krav til betydelig psykiatrikompetanse og helse- og sosialfaglig kompetanse blant de ansatte. Det er også krav om minimum åtte ansatte på dag- og kveldstid, både på hverdager og i helgene. I vårt anbud kommer vi i dag ut med seks psykiatriske sjukepleiere eller vernepleiere med tilleggsutdanning i psykiatri, samt tolv personer med helse- og sosialfaglig høyskoleutdanning. Denne kompetansen vil være sentral i vurdering av den enkelte beboers tilstand for å være en trussel for sine omgivelser.

Han sier det vil bli iverksatt tiltak for å redusere muligheten for utagering og truende atferd.

– Sikkerhet for både beboere, ansatte og lokalsamfunn vil være et overordnet mål som vi skal jobbe for.

Svendsen legger til at han sjøl i dag bor i en kommune som har en særskilt bo- og omsorgsløsning for et mindre antall beboere.

– Denne kommunen har cirka 1100 innbyggere. I forhold til lokalsamfunnet har det i veldig liten grad dukket om problemer, så vidt jeg kjenner til.