Leder Trond Hansen Riise i kontrollutvalget i Sunndal reagerer på måten kommuneledelsen har håndtert saka som gjelder en eventuell etablering av et bo- og omsorgssenter i kommunen.

Sunndal kommune valgte å ikke levere anbud på drift av en særskilt bo- og omsorgsløsning for 20 beboere da forespørselen kom. Gruppelederne ble av ordfører og rådmann orientert om forespørselen før jul. Dette i et møte det verken var offisiell innkalling eller protokoll fra. Rådmann Randi Dyrnes uttalte i onsdagens Driva at rådet fra gruppelederne var entydig om at det ikke var politisk ønskelig at kommunen skulle søke om å få drifte et slikt mottak.

Mangeårig mottaksarbeider i Sunndal, Øyvind Vådahl har kritisert avgjørelsen i et leserbrev i Driva. Han viser til at det ifølge Driva Drift AS, som har gitt inn anbud, er snakk om rundt 30 årsverk fordelt på 45 årsverk.

Vådahl mener politikerne har fattet sitt grunnlag på mangelfullt grunnlag og er kritisk til at det nå stikkes kjepper i hjulene for selskapet som har levert anbud og «kanskje kan berge de arbeidsplassene som de sjøl har vært enfoldige nok til å si nei til.»

– Holder ikke mål

Hansen Riise er enig i at saksbehandlingen som kommunen har bedrevet i denne saka ikke holder mål.

– Politiske møter der det fattes vedtak eller beslutninger skal forberedes gjennom innkalling, saksframlegg og protokoll. Dette for at slike prosesser skal være transparente og etterprøvbare. Vi har regler i kommuneloven for dette. § 23. Lova skal følges, hvis ikke må en ha gode argumenter for det. Jeg må spørre om det finnes i denne saka.

– Rådmannens ansvar

– I denne saka har det i etterkant oppstått tvil om hvilket beslutningsgrunnlag som lå til grunn. Hva saka tilstrekkelig og forsvarlig utredet? Dette er rådmannens ansvar. Offentligheten får innsyn i prosessen på en lite tillitvekkende måte. I dette tilfellet via Facebook, media og leserbrev fra en våken innbygger. Noen har snakket sammen og så har en bestemt noe. Slike møter bygger ikke tillit. Sjøl om alle var der, og det er uheldig at det kan sås tvil om det har vært en godt forankret og opplyst prosess. Slik skal vi ikke ha det, sier Riise.

I sum mener han kommunens behandling av saka er brudd på det man kaller god forvaltningsskikk.

– Faren er at beslutninger tas på sviktende eller feilaktig grunnlag. I denne saka hadde kommunen det travelt med å ta en avgjørelse. Ikke minst i slike tilfeller er det viktig å tenke seg om. En slik behandling er særdeles uheldig i en tid med «fake news» og stadig mer konspiratoriske strømninger i samfunnet. Vi trenger tillitvekkende prosesser der folk ikke skal tro at her er det noe «muffens». Tillit er limet i samfunnet og det som bygger troen på sterke og gode fellesskapsløsninger. En kommune må gå foran og vise veg i dette arbeidet. Det kan synes som prosessen rundt dette vedtaket på ordførerens kontor har ført til det motsatte – nemlig at tilliten til politiske beslutninger svekkes. Det er særlig viktig i Sunndal der en har et stort politisk flertall og en liten opposisjon.

– Vil saka få etterspill i kontrollutvalget?

– Det viktigste er å få en debatt. Veldig bra at Vådahl var våken i denne saka. Vi trenger flere slike stemmer.