FREDAGSTANKER

Til OL med velutstyrt medisinskap

OL-Helter: Norge har hatt mange OL-helter opp gjennom tidene. Under åpningen av skimuseet i Rindal var både Harald Grønningen og Magne Myrmo til stede. Her sammen med Per Landsem. Arkivbilde 

Nyheter

De norske OL-deltakerne har tilgang til et velutstyrt medisinskap. 6000 doser med astmamedisin virker for lekfolk å være noe i overkant av behovet.

Dopingdebatten og dopingbekyldninger er aldri langt unna når det nærmer seg VM og OL.

For et par år siden ble Martin Johnsrud Sundby dømt for feil bruk av astmamedisin. Et utvalg nasjonale og internasjonale eksperter gransket i etterkant bruken av astmamedisin i norsk langrenn. Utvalget konkluderte med at Norges Skiforbund har fulgt reglene i måten de medisinerer utøverne på. Jeg føler meg trygg på det er slik, men det bidrar på et vis til å holde en ulmende debatt i live i enkelte andre nasjoner når det det kommer fram at Norge sender med OL-deltakerne ti ganger så mange doser astmamedisin som for eksempel Finland. Det er synd at deler av dagens idrett er så preget av doping og dopingmistanker. Det har vært skremmende å få innblikk i hvordan russerne bevisst jukset under OL i Sotsji for fire år siden.

Norge sender litt av en tropp til PyeongChang. 109 utøvere med det norske flagget på brystet skal kjempe om edelt metall. Jeg ser Olympiatroppen tror på 30 medaljer. Rekorden så langt ble satt på Lillehammer og i Sotsji. Da ble det 26 medaljer på norske deltakere.

Sjøl setter jeg størst pris på å følge med på langrenn og hopp med skiskyting som en god nummer tre.

I store mesterskap har vi i mange år kunnet glede oss over Petter Northug som gang på gang har klatret øverst på seierspallen. Nå er det Johannes Høsflot Klæbo som er den største gullfavoritten. En fantastisk langrennsløper som på mange vis er lik Northug i måten å være på. Det er godt gjort å være på topp sportslig og på samme tid ha evnen til å være humørspreder både internt i laget og på TV-skjermen.

Blant kvinnene er Marit Bjørgen en ener, men det kan like gjerne bli noen av de øvrige på laget som går helt til topps på en eller flere distanser.

Jeg tror på gull også i hoppbakken. Johann André Forfang og Daniel-André Tande er de største favorittene.

Norske skøyteløpere har opplevd en voldsom opptur i vinter. Artig. Det skal bli spennende å se hva de kan få til.

I skiskyting håper vi alle på at Synnøve Solemdal får det til å klaffe i Sør-Korea. Synnøve er en tøff utøver som har kjempet seg tilbake etter sjukdom. Lykke til, Synnøve!

Det blir litt annerledes å følge med på årets OL. Tidsforskjellen og arbeidsdagene gjør at det i en viss grad må bli oppsummeringer og reprisesendinger å forholde seg til. Det blir også spennende å følge med på hvordan TV Norge og Eurosport makter den enorme oppgaven de har påtatt seg.

Ha ei god helg med håp om mange store idrettsopplevelser de kommende to ukene!