Hvem var de? Hvorfor kom til Nordmøre og Romsdal? Hvor kom pengene deres fra?

Forfatter, journalist og sunndaling Tommy Fossum jakter mange svar når han nå er i gang med å samle stoff til ei bok om engelske lakselorder og fiskere som har satt varige spor etter seg både i Nesset, Sunndal og Surnadal. Fossum har jobbet med boka en tid, men det er først i år han bestemte seg for å få fortgang i arbeidet. Da gikk han til opphavet for det han skal skrive om.

Denne uka satte Tommy og kameraten Dag Bjørbekk kursen for England for å jakte på historier om lakselordene. Der ble de hindret av et mildt sagt ufyselig og dramatisk uvær. Da Driva snakket med forfatteren fredag var han innlosjert på et hotell i Southampton.

Kaos på vegene

– Været har mildt sagt vært ufyselig. Det har vært komplett kaos på vegene. Myndighetene advarer mot å kjøre bil. Tusenvis av mennesker har overnattet i bilene sine på stengte motorveger natt til fredag. Minst ti mennesker skal være omkommet. Mange skoler er stengt og mange er strømløse. Southampton er som en spøkelsesby. Mye er stengt og gatene er tomme. forteller Fossum.

Verste vinteren siden 1991

Han sier militært mannskap er satt inn for å hjelpe de rammete.

– Det blir sagt at dette har vært den verste snøvinteren i England og Irland siden 1991. Flyplasser er stengt og togene står stille mange steder. Snøen skal nå gå over til «freezing rain». Dette har vanskeliggjort oppdraget vårt noe, men for all del, vi har det bra. Det går an å forholde seg til slikt vær for meg som bor på snørike Gravem. Vi har lånt en firehjulstrekker, men sjøl den får problem på isen med sine sommerdekk. Piggdekk har de knapt hørt om her.

Lort Phillips

Den største og mest kjente av alle lakselordene som satte sitt preg på bygdene som har elvene Surna, Toåa, Driva og Eira i sin midte, var Lort Phillips. Ethelbert Lort Phillips (fødd 1857, død 15. oktober 1943 i Darthmouth) var en engelsk forretningsmann og hobbynaturalist som tilbrakte mye tid på Indre Nordmøre. Der bygde han blant annet fem sportsvillaer som er flittig i bruk den dag. i dag.

– Jeg har gravd i kilder og gamle historier her borte. Lort Phillips kom til Sunndal første gang i 1890-åra. der fikk han bygd både Phillipshaugen, Vangshaugen og flere andre villaer. Han var enormt velstående. Historien er spennende i seg sjøl. Jeg har blant annet besøkt fjerne slektninger av ham i Wales.

– Hvor kom pengene fra?

– Det skal jeg fortelle om i boka som jeg håper skal bli klar i løpet av året. Det er i alle fall målsettingen, smiler Tommy Fossum.

Han vil gjerne ha kontakt med folk som har gode bilder og historier i tilknytning til britiske fiskere.

– Gi meg et vink snart. De betydde mye og i ettertid er det interessant å se på dette. Her er det mange historier å fortelle.