Inviterer Helsesista til Sunndal

Hun får mye ros for å bruke ungdommens eget og direkte språk. Nå inviterer ungdomsrådet hele Norges «Helsesista» til Sunndal.

Inviterer Helsesista: Ungdområdet i Sunndal, her Ole Einar Ueland Dragseth, Martin Haugen, Aslak Berntsen Husby og Hedda Haugen (leder).  Foto: Ingrid Ellevset

direkte: Avdelingsleder ungdom, Kjersti Ramsøy-Halle, trekker fram Helsesistas direkte språk. – Hun kaller en spade for en spade. Knuser tabuer, sier hun.  Foto: Ingrid Ellevset

Nyheter

Det var et enstemmig ungdomsråd som nylig bestemte seg for å bruke 15.000 av de rundt 100.000 kronene de har råderett over dette året, til å få Helsesista til Sunndal. Hun tar 30.000 kroner for hvert foredrag. Grunnskoletjenesten, helse- og barneverntjenesten, ordføreren, kulturskolen og ungdomssenteret er også med på spleiselaget – og dermed holder Tale Maria Krohn Engvik til Sunndal to foredrag når hun tirsdag 24. april besøker Sunndal. Det ene i amfiet på ungdomsskolen, for alle elevene på åttende, niende og tiende trinn, og det andre i Hovshall i kulturhuset, for alle som jobber for og med ungdom i Sunndal – som trenere, lærere, og helsesøstre. Foreldre er også velkommen. Mange kan ha noe å lære av Helsesista.


Det helsesøster Tale Maria Krohn Engvik har funnet på har ingen helsesøster gjort før henne. Hun har tatt i bruk video-, bilde- og meldingstjenesten Snapchat for å kommunisere direkte med ungdommene. Hun har over 130.000 daglige følgere på Snapchat, og har det siste året blant annet fått sosiale medier-pris og åpenhetspris for sin innsats med å fremme åpenhet og innsyn i livet til unge mennesker.

– Hun kaller en spade for en spade. Bruker det samme språket som ungdommene bruker. Knuser tabuer. Ingenting er for dumt å spørre om, sier avdelingsleder ungdom i Sunndal kommune, Kjersti Ramsøy-Halle.


– Fordi vi synes dette er viktig!

Svaret kommer kontant på spørsmål om hvorfor ungdomsrådet mener det er en god ide å invitere Helsesista til Sunndal. Hedda Haugen (leder), Martin Haugen, Ole Einar Ueland Dragseth og Aslak Berntsen Husby sier de har snakket med mange andre ungdommer som sier at de synes det er bra at hun kommer. På ungdomsskolen skal elevene som ønsker det, få stille spørsmål om akkurat det de vil. Helt anonymt. Engvik er også utfordret til å snakke med elevene om tema som barn og unges psykiske helse. I ungdataundersøkelsen i fjor kom det blant annet fram at 18 prosent av ungdommene har følt seg deprimert. 11 prosent svarte at de har følt seg ensomme. Det kan være aktuelle tema for Helsesista.

Hedda forteller at hun er en av dem som følger hele Norges Helessista på Snapchat.

– Hun er direkte, og lett å forstå. Det er ingenting som er flaut, smiler hun.

Ungdomsrådet i Sunndal skal være vertskap for Engvik under besøket. Blant annet skal de spise lunsj sammen med henne. Da blir det trolig Johansen-pizza i butikksenteret.

– Ja, det må nesten bli det!, smiler Hedda.

Det er gratis inngang på foredragene 24. april.