Hurra for 17. mai!

Nasjonaldagen feires på tradisjonelt vis i hele Driva-distriktet i morgen.

Flagg, glade barn og Ja, vi elsker...: I morgen er det 17. mai – og dagen feires i hele Driva-distriktet på tradisjonelt vis.  Foto: Inge Nordvik

Nyheter

Alltid et tog i Surnadal

I Surnadal er det mye som skjer 17. mai. Det starter med tidligtoget på Surnadalsøra 07.30 og fortsetter så slag i slag utover dagen. Både på Skei og i grendene.

Klokka 09.00 starter det tog fra Nordmøre folkehøgskole som går via sentrum og tilbake. På Kvanne starter et skrommeltog til samme tid.

09.30 er det tog i Bøfjorden. Klokka 10.00 starter biltoget i Todalen. 11.00 går toget i Bæverfjord og på Mo.

Klokka 13.15 samles alle til det store 17.maitoget fra Øye Kirke til Skei, og 14.30 går det tog på Nordvik.

Før og etter hovedtoget står det mye på programmet rundt om i grendene. Det er taler, gudstjenester og aktiviteter for barna. Grendahusa er åpne for servering, og det er taler.

Bergsvein Brøske taler i Todalen, Emilie Brøske Rønning taler i Bæverfjord, ordfører Lilly Gunn Nyheim (Ap) som er sjukemeldt for øyebliket, er tiltenkt å være hovedtaler på Skei, der også russepresident Åslaug Sørvik Grimsmo hilser fra russen.

Det siste toget går klokka 15.30 i Todalen.

Mye skjer i Sunndal

Klokka ti smeller salutten – før skole- og folketoget starter fra Auragata og går sin vanlige rute i sentrumsgatene. 4. trinn ved Sande skole deler ut roser til beboerne ved helsetunet. Det blir høytidsstund i Hov kirke med sanger for dagen. Øksendal songlag deltar. Talen for dagen på Øratorget er ved Kjersti Ramsøy-Halle. Hun vil også slippe til barnestemmen og den unge stemmen – ved dattera Ane (8) og unge Vegard Utne. Det blir liv og røre med russen for barna etter talen, og etterpå gratis kino og is for de minste.

Det er egne arrangement i kretsene. Ved Sande skole blir det blant annet leker og aktiviteter for barna. Ved Tredal skole blir det tale for dagen, leker og matsalg. I Øksendal er det gudstjeneste, med eget tog klokka 13 fra kirka opp til samfunnshuset. Der blir det tale for dagen ved Kjell Jostein Stavik, og ellers feiring på tradisjonelt vis. Også i Jordalsgrenda er det tradisjonell feiring i ungdomshuset. På Grøa starter toget klokka 13.30. Løykja musikkorps spiller. Talen for dagen er ved Ståle Refstie. Det blir leker for barna og natursti. På Fale er det tog med korpsmusikk klokka 12.30. Deretter tradisjonell feiring med blant annet tale, leker for barna og natursti. På Gjøra går toget klokka 12. Det blir gudstjeneste i kapellet, og tradisjonell 17. mai-feiring med leker, matsalg og tale for dagen. I Ålvundfjord blir det 17.mai-fest i Fossheim med blant annet tale for barna, underholdning, leker og matsalg. Toget starter klokka 12.40. Det blir markering ved bautaen. Det er også 17. mai-gudstjeneste i Ålvundeid kyrkje. På og ved grendahuset blir det leker for barna og salg av mat og drikke, med hovedmarkering i gymsalen. På kvelden blir det 17.mai-fest på bedehuset.

Inga taler i Rindal

Det blir tradisjonell gudstjeneste i Rindal kirke kl 11.00. Folketog fra kirka etter gudstjenesten. Tradisjonen tro går toget runden om Rindal Helsetun der ordfører Ola Heggem hilser toget. Tale for dagen blir ved Inga Dalsegg. Endestasjon for toget blir ved Rindalshuset der det blir leker for barna, en liten konsert med Blæst’n og sjølsagt salg av kaffe og kaker, is brus og pølser.

Skogsletta Grendalag har sitt eget arrangement for øverbygda med tradisjonell feiring – og som tidligere år, med servering av middag.

Tradisjonelt i Halsa

På Vågland starter dagen med kransnedlegging ved bautaen og korpsmusikk, før togoppstilling ved kommunehuset klokka 11.45. Etter toget fortsetter feiringen som vanlig i Halsahallen, med underholdning, tale, korps og kor. Den planlagte friluftsgudstjeneste ved sykehjemmet/Liatun er avlyst på grunn av sjukdom.

I Stornaustet på Halsanaustan starter 17. mai-arrangementet utpå ettermiddagen, etter at dagens program i Halsahallen er slutt. I Stornaustet blir det tale for dagen ved Gunnvald Bøe, underholdning, leker og sosialt samvær, og det serveres både sodd og bløtkake.

Også i Engdal/Rodal blir det et eget arrangement om ettermiddagen. Her starter toget fra Saltrøa klokka 15.00, og ellers blir det tradisjonell feiring med sosialt samvær, leker og kiosksalg.

Folkefest i Nesset

Tradisjonsrik feiring også i bygdene i Nesset. Det blir arrangement på Gussiåsen, i Ranvika, på Rød, på Bugge, på Raudsand, på Eidsøra, i Eresfjord, i Eikesdal og i Vistdal. Eresfjord musikklag og Nesset skolekorps har som vanlig en travel nasjonaldag. Eresfjord musikklag skal spille på Bugge, i Vistdal, i Eikesdal og i Eresfjord. Nesset skolekorps skal sørge for taktfaste toner i kommunesenteret. I Eidsvåg starter folketoget klokka 11. De går om Nesset omsorgssenter der skolekorpset spiller. Som vanlig overrekker 17.mai-komiteen fruktkurver til avdelingene. Det blir folkefest i Nessethallen dit også Cirkus Agora har meldt sin ankomst med deler av sirkusprogrammet sitt. De har forestilling i Eidsvåg på sein ettermiddag. I Eidsvåg er det Ragnhild Due som holder tale for dagen.