Det var tidligere denne måneden Driva skrev om Sæther, og om hvordan hun bare noen dager tidligere hadde sittet heime i stua si i Sunndal og trekt ut en av sine egne tenner. Det var ikke første gang. Sæther, som har tannkjøttsjukdommen periodontitt, fortalte til Driva at hun ikke har råd til å gå til tannlegen. «Mandag var jeg rett og slett så desperat av smerter – at mens tårene haglet tok jeg et grepa tak og rev ut hele tanna. Tidligere har jeg prøvd å få den ut med tang, men det ble for smertefullt, så jeg måtte gi opp. Nå hadde jeg jobbet såpass lenge med den at jeg til slutt greide å rive den ut», fortalte hun.

Hun la til at det koster å være åpen om dette. «Men nå skal elendigheta fram. Jeg er sterk nok til å ta et oppgjør med dette offentlig. På vegne av flere. Jeg vil vise hvilken kamp det er å være ufør og sjuk i dette landet. Jeg er sint!»

Mange deler historiene sine

Noen uker seinere takker Ann-Karin for all den støtten hun har fått fra folk.

– Jeg har fått utrolig mange henvendelser, og det er flott at folk begynner å engasjere seg i dette. For det er mange som lider i stillhet. Jeg har fått mange tilbakemeldinger om at jeg langt ifra er alene om dette, sier hun. Blant annet har hun hørt om minstepensjonister som får tannlegeregninger som er høyere enn månedslønna de får utbetalt.

– Skal det være slik?, spør hun.

– Det er også mange som ikke engang husker sist de var hos tannlegen.

Sæther er også opptatt av at mange erfarer at de ikke får hjelp til å dekke kostnader til tannlege av Nav. Den som har verdier i form av for eksempel bil eller bolig, må i første omgang realisere disse verdiene – noe som kan innebære å selge eller å sette verdiene i pant for et lån. Sæther har fått høre flere slike historier; blant annet om ei som hadde arvet ei hytte, og som fikk beskjed fra Nav om at denne ville dekke tannlegeregningen.

– Økonomisk bistand fra Nav er ikke slik som folk tror.

Vil ha reaksjon

Blant dem som har reagert, er også professor Pål Barkvoll, dekan ved Det odontologiske fakultet, Universitetet i Oslo. Han fant det opprørende å lese om Sæther, og skrev i et leserinnlegg til Driva om sårbare grupper som går under den politiske radaren.

«I det medisinske hierarkiet synes ikke tannhelsefeltet like godt.»

Også leder i Pensjonistforbundet i Møre og Romsdal, Mellvin Steinsvoll, støtter Sæther.

«Jeg tror at dersom nok folk støtter opp om dette kravet vil politikerne bli nødt til å få det på plass. Det er til veldig stor hjelp for den kampen som kjempes for dette at personer som Ann-Karin Sæther forteller sin historie», sa Steinsvoll til Driva nylig.

– Det skulle aldri ha vært diskusjon om tennene tilhører kroppen, sier Sæther.

– Tenner burde vært likestilt med en finger, ei tå eller en hvilken som helst annen kroppsdel som trenger behandling og/eller sjukdomsforebygging. Alle partier på Stortinget bør gå sammen om å finne ei best mulig løsning for befolkninga, framholder hun.