Debatten går høyt i det Driva kommer inn på Matkroken i Todalen. To stykker sitter i kaffekroken i nærbutikken og diskuterer skolesammenslåing Todalen-Stangvik. Den ene tviholder på skole i Todalen, den andre mener det må tenkes på elevenes beste og ikke hva de voksne synes er best, og derfor legge ned i Todalen.

Todalen skole får til høsten 25 elever. I skoledebatten har det vært en kritisk grense på 30. Der fagfolk mener det på skoler med færre elever enn 30 kan bli for dårlig lærings- og fagmiljø. Ordfører Lilly Gunn Nyheim (Ap) og varaordfører Helge Røv (Ap) ber derfor kommunestyret be rådmannen om en utredning, der det blir sett på å slå sammen Todalen skole med Stangvik oppvekstsenter. Elevene fra Todalen må da ta buss til Evenshaugen for å gå på skole.

– Jeg er frustrert og utmattet over den evige kampen vi i Todalen ser ut til å måtte kjempe for å få beholde skolen vår, sier Line Kvendset.

Hun er mor til tre elever ved skolen. Hennes opplevelse er at ungene har det bra på skolen i Todalen, og hun ser ingen grunn til å da skulle sende ungene til Stangvik. Kvendset undrer seg over hvorfor Arbeiderpartiet ser ut til å drive en utmattelsesstrategi overfor innbyggerne i Todalen. Dette er langt fra første gang partiet foreslår å legge ned i Todalen.

– Alle foreldre vil sine barns beste. Det beste for mine barn er å gå på skole i Todalen, sier Kvendset.

Bussing ødelegger helse

Rektor og lærer Brit Mossing ved Todalen skole er enig med Kvendset. Etter hennes faglige mening har elevene ved Todalen skole det bra både når det gjelder læring og interaktivitet med lokalsamfunnet. Elevene er mye ute i nærområdet de sykler til skolen og holder seg fysisk aktive. Derfor mener Mossing det vil være feil å skulle ødelegge elevenes helse, slik hun ser det, ved å sette dem på bussen for lange reiser til Stangvik skole hver dag.

– Barna her har allerede seks år med mange lange timer på buss. Sju år til blir for mye. En må ta vare på kropp og sinn, sier Mossing.

Mossing er opptatt av at skolen er viktig for lokalsamfunnet. Skolen er en av de viktige bærebjelkene og et samlingspunkt for bygda og en arena for generasjonstreff. Hvert år arrangerer skolen generasjonstreff. Da inviteres pensjonistene til 10-kaffe.

– Elevene får tilbud om å være med på mye i lokalsamfunnet, sier Mossing.

Forstår ikke Ap

I kaffekroken ytres det frustrasjon over Arbeiderpartiets rasjonaliserings og sentraliseringsvilje. Motstanderne der mener 15 elever er en smertegrense ikke 25. I likhet med Senterpartiet forstår ikke todalinger hvorfor Arbeiderpartiet kommer med dette nå når de på forrige folkemøte om skolenedleggelse i Todalen fikk på pukkelen.

– I vårt partiprogram sier vi at vi skal se på skolestrukturen nå skoler får mindre enn 30 elever. Det er det vi nå gjør, sier fungerende ordfører Helga Røv (Ap).

– Sier ikke at og når

Han og Lilly Gunn Nyheim legger fram en sak der de ber kommunestyret vurdere sammenslåinga av Todalen og Stangvik fordi prognosene viser synkende kurver for elevtallet i Todalen. Saken behandles i kommunestyret i neste uke. Vedtas utredninga bes den framlagt i første møte etter sommerferien. Så vil utredninga være grunnlag for videre behandling av saken. I Todalen frykter de at skolen kan forsvinne allerede i høst.

– Vi sier ikke noe om når og at skolen blir lagt ned. Først må en utredning vedtas, så får vi se hva den sier, sier Røv.

– Utidig forslag

Senterpartiet mener det er utidig av Arbeiderpartiet å ta opp saken nå. Spesielt etter at ordføreren gang på gang på talerstolen i kommunestyret har sagt det er uaktuelt å se på skolestruktur denne perioden. Senterpartiets Nils Håvar Øyås mener det er taktisk uklokt å komme med saken nå rett etter at nye skole på Øye er vedtatt bygd.

– Todalen er et lokalsamfunn i vekst. Talgø har bygget ut og ansetter mange nye, og det er investert mer enn noen gang i landbruket. Grendefolket bør få slippe å kjempe for skolen og heller konsentrere seg om å bygge lokalsamfunnet, sier Øyås.