Det er flere år siden Gussiås bygdelag kom med et innspill til kommunen om å tilrettelegge for boligbygging nord for fylkesveg 62, mellom oppkjøringen til Fosterlågen og garden til Lange. Vegvesenet har vært kritisk til planene på grunn av innpåkjørselen til fylkesvegen.

Grunneierne er positive

Bygdelaget har ikke gitt slipp på planene, og er på nytt i dialog med kommunen for å få fortgang i prosessen.

Malvin Gussiås er leder i Gussiås bygdalag. Han sier nåværende grunneiere er positive til at det blir etablert byggefelt på området. Bygdelaget jobber nå for at kommunen skal utarbeide en reguleringsplan for slik å tilrettelegge for at private utbyggere kan klargjøre tomter.

– Når det gjelder avkjørsel blir det sett på muligheten for å samle oppkjøringen til Fosterlågen og boligfeltet. Det håper vi er en løsning som også Vegvesenet kan godta.

– Attraktiv bygd

Malvin Gussiås, Bjarne Bakken samt Odne og Christer Bakken ivrer alle for å få på plass et boligfelt i bygda. De mener Gussiåsen er ei attraktiv bygd å bosette seg i, også for folk som ikke er vokst opp der.

– Klimaet er veldig bra her. Det er faktisk slik at temperaturen i sommerhalvåret ofte er tre til fire grader høgere her enn i nærliggende bygder, sier Bjarne Bakken.

Både han og Malvin Gussiås tilhører generasjonen som etablerte seg med egne hus i bygda på 80- og 90-tallet.

– Det gleder oss at generasjonen etter oss nå ivrer for å få på plass tomter for slik å kunne bygge og bo i bygda, sier de to.

– Vil bo på Gussiåsen

Brødrene Odne (23) og Christer Bakken (26) er ikke i tvil om at det er på Gussiåsen de ønsker å etablere seg.

– Vi jobber begge ved Brødrende Midthaug og får kort veg til arbeid. Bygda er attraktiv som boplass også for andre enn vi som er oppvokst her. Det er rundt 75 personer som bor her i dag. Vi vet at det kommer et nytt sjukehus på Hjelset som kan gjøre det attraktivt å bosette seg i bygda, sier de to.

Store tomter

Malvin Gussiås sier bygdelaget ønsker seg et boligfelt med større tomter enn i vanlige kommunale felt.

– Vi bør kunne tilby så store tomter at det er mulig å ha en liten åker og ellers ha god plass rundt seg. Jeg tror en kombinasjon av mindre og litt større tomter vil være attraktivt. Nå skal det sendes inn en oppstartsmelding og så håper vi kommunen kan sørge for å utarbeide en reguleringsplan for boligfeltet.

Ordfører Rolf Jonas Hurlen sier kommunen er positiv til planene.

– Dette er noe det har vært jobbet med i flere år på Gussiåsen. Bygdelaget tok det opp i forbindrelse med kommuneplana i 2012. Da var det vegvesenet som sa nei.

Hurlen viser til at initiativet fra bygdelaget ble referert i forrige formannskapsmøte.

– Tror du byggingen av det nye sjukehuset på Hjelset kan bidra til etterspørsel etter tomter på Gussiås?

– Det er det vanskelig å si. Jeg tror det vil være viktig om man får til et litt annerledes boligfelt der det kan tilbys så store tomter at folk både kan ha en åker og kanskje også ha hestehold. Dette er jo noe også bygdelaget sjøl framhever. Nå får vi se hvordan vi skal gripe an dette framover, men jeg vil understreke at kommunen er positiv, sier Hurlen.