På en solfylt ettermiddag den 21. mai, i gapahuken ved elva, informerte Georg Solem, Terje Børset og Arne O. Sæter om det omfattende arbeidet som har ført fram til ny organisering.

Miljødirektoratet bestemte for noen år tilbake at alle elver med en viss mengde laks skal ha bare ett forvaltningslag. Bare elveeiere skal være representert. Det betyr cirka 320 for Surnavassdraget. Vedtektene til det nye Surna elveeierlag er utarbeidet av Nordmøre jordskifterett.

– Det tok tid, cirka tre år, å avvikle de eksisterende tre lagene og å få den nye organisasjonen på plass, men det har gått greit, sa Georg Solem som ledet Surnadal elveeigarlag.

Representantskapet og styret er lovpålagt

Representantskapet er elvas øverste organ. Det skal ikke drive med salg av fiske, men være forvaltningsorgan med forvaltning av ørret og laks til beste for alle medlemmene. Representantskapet består av 15 representanter fra hele vassdraget som er delt i fem soner. Sone 1 har seks representanter med og går fra sjøen til kraftstasjonen ved Harangen. Sone 2 går videre oppover vassdraget til Rinnosen og har fire med. Sone 3 til Tiosen har tre representanter. Lomunda og Toråa er sone 4 og Tiåa sone 5. De har en representant hver.

Representantskapet har ett ordinært årsmøte. Da har sonene i forkant hatt sine valgmøter der de velger sine medlemmer til Representantskapet.

Representantskapet velger styret. Det har fem medlemmer og to varamedlemmer. De faste medlemmene er Terje Børset, leder, Georg Solem, nestleder, Arne O. Sæter, Geir Schanke og Ola Krangnes. Første vara er Bjørnar Mogstad og andre vara er Geir Ove Loe.

Administrativ ledelse

Styret har i tillegg oppnevnt en administrativ ledelse på tre personer til daglig drift av Surna elveeierlag. Her er minst to fra styret med. Det er nå Georg Solem, administrativ leder, og Arne O. Sæter pluss Ragnar Mauset utenom styret.

Dette er videreført som et møte i slutten av året der alle de 320 er invitert med.

Strenge regler for fisket

Forvaltningslaget er pålagt å gjøre bindende bestemmelser vedrørende fiskeregler, fiskestatistikk, fangstrapportering og fiskeoppsyn for hele vassdraget. Og det er viktig at reglene følges. Fangsten må rapporteres riktig. Ellers kan fisket stenges. Allerede midt i sesongen, 15. juli, er de pålagt midtsesongsevaluering. Den er basert på fangststatistikk og observasjoner. Her er det vurderinger å gjøre. For sein oppgang kan gi lav fangst. Utviklingen siste uke kan innvirke på evalueringen.

Lokal deltakelse i den årlige gytefisktellinga hver høst i regi av NINA (norsk institutt for naturforskning) er et viktig ledd i den årlige evalueringa av bestanden. Surna har i likhet med de andre lakseelvene i Norge fastlagt et såkalt gytebestandsmål. For Surna vil det si minimum 1000 hunlaks på rundt 5 kilo være klar for gyting hver høst.. Derfor er hunlaksfredning fra cirka midt i sesongen hvert år et viktig ledd for å oppnå dette. Dersom gytebestanden ikke blir oppnådd over flere år, vil elva bli stengt.

Flere andre oppgaver innen formålsparagrafen kommer i tillegg som for eksempel gjengroing og elveforebyggingssaker. Det skal også arbeides opp mot kraftregulering og oppdrett.

Sjøørreten er fredet i 2018

Vedtak om å frede sjøørreten er gjort lokalt.

– Bestanden er historisk svak, derfor må vi gjøre dette. Så snart ørretbestanden tar seg opp igjen og blir bærekraftig, vil det bli åpnet for ørretfiske igjen.

Forvaltningslagene har kartlagt alle sidebekker i vassdraget, og det er gjort tiltak i noen av dem, for mye av sjøørreten gyter der.

Det viser seg at sidebekkene er i god forfatning, så vi håper på at ørretbestanden vil ta seg opp igjen når myndigheten og oppdrettsnæringa får bukt med den alt for høye mengden av lakselus i fjordene. Sjøørreten lever halve året i fjorden og blir mye mer påvirket av lakselus enn laksen som går fort gjennom fjorden på veg ut og inn fra havet der den er over halve året.

Optimisme foran årets sesong

– I fjor var det mye laks på mellom 9 og 11 kilo. Det er et godt tegn for i år. Da må det komme opp laks som er i 15-kilosklassen, det har alle troen på som har årevis med erfaring fra fiske og elveforvaltning.