Rudi støtter seg til uttalelser fra styreledere i borettslagene med omsorgsboliger, der det klart signaliseres at leilighetene blir vanskelige å omsette fordi kriteriene er for strenge.

Sunndal kommune disponerer i dag 116 boliger. Av disse er 87 omsorgsboliger, 25 er i bofellesskap og ni er øvrig tilrettelagte boliger. Av omsorgs- boligene er 59 enheter i borettslagene Mogrenda, Øratunet, Skjølland og Drivatunet. Det er kommunen som tildeler boligene etter søknad fra aktuelle kandidater. Blant forutsetningene for å få tildelt bolig er at det må foreligge et behov for tilrettelagt bolig, at søkeren må ha pleie- eller omsorgsbehov av varig karakter, at søker må ha sammenhengende boligadresse i Sunndal de siste to årene og at tilrettelagt bolig vil bedre søkerens muligheter for selv å ivareta praktiske, personlige og dagligdagse gjøremål.

I den seinere tid har rundt ti enheter stått ledige. Dette koster Sunndal kommune rundt 50.000 kroner i måneden, ettersom kommunen dekker tomgang på ledige leiligheter. Det er særlig omsorgsboliger utenfor sentrum som har vært vanskelige å omsette, samt omsorgsboliger i borettslag. I noen borettslag har det stått andeler ledig i flere år.

Dette skaper blant annet vansker for etterlatte som ikke får gjort opp dødsbo.

– Det er fem dødsbo som har stått lenge, flere i både ett og to år. Det er vanskelig for etterlatte som ikke får gjort opp dødsbo, sier Rudi. Han peker også på at mange som følge av dette kvier seg på å kjøpe slike leiligheter, i frykt for at de kan få vansker med å få solgt dem igjen seinere.

Rådmannen foreslår nå at flere av kriteriene skal kunne settes til side ved manglende etterspørsel i Mogrenda og Øratunet borettslag, og at andel kan tildeles til søkere over 75 år – uten at de fyller andre kriterier enn alder og bostedsadresse, og at bolig kan leies ut i en kortere periode.

– Dette er også for strengt, mener Rudi. Han viser til andre steder i landet, hvor andeler kan tildeles søkere over 67 år ved manglende etterspørsel. Eventuelt med klausul; dersom kommunen ikke har tildelt boligen til noen innen for eksempel tre måneder, så selges den på det «åpne markedet» etter mer lempede vilkår.

– Det må i så fall skje i samråd med borettslagets styre.

Saka kommer til behandling i økonomi- og planutvalget tirsdag.