– Det er kjempeartig å ha elever på besøk. Her kan de få ta på ting, være med på ting! Det er en helt annen måte å lære på enn å lese om noe i ei bok. Og det er tydelig at det fenger. Elevene er veldig med.

Skafti Helgason har akkurat latt noen av elevene prøve en vikinghjelm. En og en halv kilo veier den, og er en kopi av den eneste forholdsvis komplette hjelmen fra vikingtida som noensinne er funnet. Uten horn.

– Det er det dummeste jeg ser!, sier Helgason. Det finnes ingen bevis for at vikingene hadde horn på hjelmene sine.

– Bare tull!, tordner han, og demonstrerer for elevene hvordan slike horn ville vært upraktiske og bare i veien for den som bar hjelmen.

Himmelen er høy og blå. Sola skinner. Fuglene kvitrer. Lukta av bål ligger i lufta. Fra smia høres taktfaste hammerslag. Mellom husene på Leikvin er det reist boder og telt. Her er det mye å se på. Elevene peker, stiller spørsmål.

Andre van Pinxteren kommer opprinnelig fra Nederland, men bor i dag i Trysil, Søre Osen, sammen med Anita Lindberg. De er på Leikvin for fjerde året på rad.

– Det er så fint her, sier Anita. De to reiser rundt på slike marked gjennom hele sommerhalvåret, og selger de unike produktene sine, mange av dem laget av kuhorn.

– Dette er det tredje markedet vi er på i år, forteller de. Nylig var de i Sigdal på middelaldermarked. Det neste venter i Ålesund. De forteller om det som på sett og vis har blitt en livsstil. Å reise rundt på denne måten; møte mange forskjellige mennesker, ikke bare fra Norge og Norden, men også fra andre verdenshjørner. Tidligere har de også sjøl reist i utlandet med produktene sine.

En gjeng elever fra Ålvundfjord og Løykja skole sitter samlet rundt et bord på området. De spiser kjøttsuppe og brød bakt av rug og spelt, stekt på takke. Måltidet er det trellene som har tilberedt for dem, forteller de. Da elevene kom til Leikvin denne dagen, ble de delt i to grupper. Ei gruppe ble treller, mens den andre fikk være med på gravfeltsvandring. De har lært mye. En av dem forteller ivrig om symbolikk i vikingtid. Om Yggdrasil fra den norrøne mytologien, og hvordan treets tre lange røtter tvinner seg gjennom tre forskjellige verdener. På gravfeltet på Løykja, ett av landets største med over 200 gravminner fra jernalderen, hvisker vinden i løvtrærne om levd liv og om hvordan Sunndal var et viktig område, et sentrum, i tidligere tider. Her bodde det mektige folk. På området hvor vikingmarkedet arrangeres, har det også i tidligere tider vært en markedsplass.

Helgason er i ferd med å lære elevene en leik. Et tau legges i en sirkel på bakken. Uten å bruke hendene, skal elevene forsøke å få motstanderne ut av ringen. Til slutt er det bare vinneren som skal stå igjen. Elevene ler og går helhjertet inn i leiken.

– Her går det på smidighet. Ikke på styrke. Dette er en leik som man vet har vært lekt siden viktingtid, nikker han.

Det er Nordmøre Museum som i samarbeid med Møre Frie Vikingar arrangerer vikingemarkedet på Leikvin. Møre Frie Vikingar er et lag som samler folk med interesse for nordisk jernalder og norsk vikingetid, og som har som formål å spre kunnskap om denne delen av historien.

Markedet har vært arrangert hvert år siden 2007, og trekker godt med folk. Vikingtida har bestandig fenget, men de siste åra har vikingene for alvor erobret populærkulturen, blant annet gjennom tv-serier som Vikings. Det betyr at interessen for markedet også blir større. På det meste har godt over tusen besøkende vært innom.

– Helt siden 2008 har vi invitert skolene hit til Leikvin, sier museumsstyrer Jarle Stavik. I år var det rundt 110 elever fra alle barneskolene i Sunndal som var innom. Også flere barnehager tok turen.

Vikingmarkedet er åpent for alle både lørdag og søndag. Hele frukthagen er fylt med boder langs handlegater i en kaupang slik det ville vært fram til for 1100 år siden. I tillegg til at man kan få kjøpt alt fra treller (som får friheten etterpå) til tresverd er det også mange aktiviteter. Bueskyting er fast post på programmet, det er gravfeltvandring begge dagene, gjøglershow og fortellerstund for barn. Hver dag er det også foredrag om temaer fra jernalderen. Foredraget på lørdag i år er nettopp om fortida på Leikvin og hva vi vet om den etter alt som er funnet her de siste årene. Da er det museets egen arkeolog, Jarle Stavik, som holder innlegg. Foredraget søndag er ved fylkeskonservarvator og arkeolog, Bjørn Ringstad, som snakker om gull og rikdom i Møre og Romsdal i jernalderen.

– Jeg tror det er en stor opplevelse for mange å komme hit og se et marked slik det kunne ha vært i vikingtida, sier Stavik.

Det blir også noe å bite i både fra museets bod utenfor vikingleiren og mer autentisk vikingmat solgt inne i vikingleiren.