Drivadebatten under Vårsøghelga har blitt en fast tradisjon, og for syvende året var det klart for ett nytt tema skulle opp til diskusjon på Surnadal Kulturhus. Årets tema var «nettvett», og med deling av nakenbilder som en av undertitlene. Ett brennhett tema som virkelig er aktuelt og som hadde fortjent ett høyere publikumstall en halv sal.

Redaktør i Driva, Sigmund Tjelle, har fått med seg Norske Kvinners Sanitetsforening som medarrangør av debatten, og sammen har de satt det som nærmest kan kalles ett ekspertpanel til å debattere og informere om temaet. Politi Per Atle Stenberg, helsesøster i Surnadal Heidi Elnes Fiske, tiendeklassingen Benjamin Skålvik Rønning og Mia Landsem, som er kjent for å ha hjulpet håndballspiller Nora Mørk da hun fikk sine bilder spredt på nettet.

Fylkesleder i Sanitetsforeningen, Elinor Bolme, forteller at de har et tydelig fokus på barn og unges psykiske.

- Det er viktig at vi setter fokus på hvordan livet til ungdommene våre er, telefonen har blitt livet deres, sa Bolme.

Skummelt om det brukes feil

Svein Sæter ledet debatten, og fortalte at dette er et tema som ikke bare er aktuelt for ungdommene selv, men et tema som også berører foreldre og besteforeldre.

- Vår måte å kommunisere på har blitt snudd på hodet, bare på noen få år. Kommunikasjonen har blitt totalt revolusjonert, sa han før han ga ordet til politi Per Atle Stenberg.

Stenberg jobber som forebygger rettet mot ungdom i Kristiansund, og startet med å fortelle at 97% av de mellom 15-16 år eier en smarttelefon.

- Med et tastetrykk er de på internett. Og da spiller det ingen rolle om man er på Nordmarka eller i Oslo. 59% av ungdommene i videregåendeskolealder bruker tre timer eller mer foran en skjerm hver eneste dag, fortalte han.

Internett kan virke som en styggedom når negative fakta blir lagt frem slik som dette, men Stenberg poengterer at internett er en god ting - det smarteste mennesket har oppfunnet siden hjulet. Internett er ett godt verktøy, men kan bli farlig om man ikke bruker det på riktig måte.

Et uskyldig bilde

Mia Landsem blir kalt en «digital detektiv», og det er ikke uten grunn. Som selverklært «nerd» har hun blitt svært god til å finne ut hvem det er som sprer bilder, og hvordan man får bukt med problemet. Dessverre er det slik at dette har blitt et så stort problem - større en hva man kunne tenke seg.

Landsem tok oss med fra start til slutt. En person sender et nakenbilde til noen, uten å tenke at dette kan bli lagret på andres mobil, og spredt videre. Hun forteller at det finnes egne chatterom, et anomymt sted på internett hvor «hvem som helst» kan lage seg en anonym profil. Men for å komme deg inn i dette nettverket, og til de spesielle rommene, må du «betale» med nakenbilder.

- Bildene havner i forum, og disse er nesten verdiløse om det ikke er merket med personens navn, og gjerne også telefonnummeret deres. Bildene blir behandlet som pokemonkort. Får å få ett, må du bytte fra deg ett annet, sa hun.

For å komme med et eksempel fortalte hun om en 13 år gammel jente som hadde sendt bilde av seg selv i BHen til noen hun trodde hun kunne stole på. Bildet ble spredt raskt, og til slutt kom det fram til en dansk overgriper. Han truet jenta med at om hun ikke gjorde som hun sa, ville han sende bildene til foreldrene hennes.

- Han ba henne utføre seksuelle handlinger mot seg selv, han ba henne rett og slett om å voldta seg selv på kamera, fortalte Landsem.

Utpressing er mer vanlig enn man skulle tro. Det er ikke bare kvinner som blir utsatt for dette. Landsem fortalte om en gutt som hadde en videosamtale med noen han hadde møtt på nettet, og uten at han visste det, tok denne personen og lagret bilder fra videosamtalen. Gutten ble utpresset for store summer, helt opp til 30 000.

Oppsøker overgriperne

Landsem fortalte videre hvordan hun jobber. Hvordan hun lager seg falske profiler, og selv legger ut nakenbilder for å komme inn i forumene. Bildene er enten av henne selv, eller andre med tillatelse, som er manipulert i bilderedigeringsprogrammer. På denne måten kan de ikke bli gjenkjent.

- Jeg utgir meg for å være en «kåt gutt på 23 år». Når jeg oppdager bilder som er lagt ut uten tillatelse, oppsøker jeg de som er avbildet og spør om de ønsker å anmelde. Det er lett, siden navnet deres ofte står på bildene. Ønsker de å anmelde, hjelper jeg dem med å skrive anmeldelsen, jeg stiller opp i avhør og viktigst av alt - jeg stiller opp for personen som har blitt utsatt for dette, sier hun.

Videre kan Landsem finne IP-adressene (en digital adresse som viser hvor mennesket bak skjermen befinner seg), og kan i tillegg konfrontere mennesker som har spredt bilder ulovlig. Deretter blir det opp til politiet å ta saken videre.

Naive foreldre

Benjamin Skålvik Rønning går i tiendeklasse på Surnadal Ungdomsskole, og var panelets yngste røst. Han mener foreldre ikke må være naive, og tro at dette er noe som kun foregår i de store byene. Han forteller at det også skjer hjemme i lille Surnadal.

- Det er helt vanlig at ungdommer sender nakenbilder av seg selv til andre. Foreldre kan ikke være så naive at de tror det ikke skjer. Det skjer, sa han.

Helsesøster Heidi Elnes Fiske er enig. Hun forteller at de snakker om bildedeling og den type tema på skolen, men at det antageligvis ikke er nok.

- Jeg kan bekrefte at bilder av denne typen har blitt delt i Surnadal. Jeg vil gjerne hjelpe de som trenger det, og har også en oppfordring til foreldrene. Det er lurt å tenke over hvordan man ville ha mottatt beskjeden om en datter eller sønn kom og fortalte at de hadde fått sine nakenbilder spredt. Man kan bli redd, sint og lei seg. Men det hjelper ikke å kjefte. Gi ungdommen omsorg, og takk dem heller for at de valgte å dele visse vonde tankene med deg, sier hun.

Til slutt har Mia Landsem noen gode råd til hva man bør gjøre om man får sine bilder spredt på internett.

- Snakk med noen om det, gjerne også politiet.

- Anmeld på vegne av ditt barn - eller på vegne av deg selv.

- Ta skjermbilde, og få med brukernavn/URL/nettadresse.

- Ta det rolig, og pust med magen.

- Snakk med meg om du trenger det!

- Ta kontakt med et overgrepsmottak.