Onsdag møtes et utvalg Frp-politikere i Møre og Romsdal med Sylvi Listhaug i spissen i Angvika for å bli orientert om deponiplanene på Raudsand. Der skal de blant andre møte Stig Jacobsen og flere andre engasjerte personer som ikke ønsker at et deponi for farlig avfall skal etableres på Raudsand.

Gjestene ville trekke seg

Møre og Romsdal Frp sendte i forrige uke ut en presseinvitasjon med ei navneliste over dem som var invitert for å orientere politikerne. Like etter at invitasjonen ble sendt ut ga flere gjester beskjed om at de trekker seg fra møtet dersom navnene deres ble offentliggjort eller de ble tatt bilde av. Deltakerne frykter for hets mot seg sjøl og familiemedlemmer.

Media får oppsummering

Rådgiver Anne Marie Fiksdal i Møre og Romsdal Frp seier de som en følge av dette må stenge informasjonsbiten av programmet for pressa i møtet. Media slipper til i etterkant av møtet og får da en oppsummering av Sylvi Listhaug og Stig Jacobsen.

– Når de inviterte møtedeltakerne slipper å møte pressa ser det ut for at alle de inviterte stiller opp, sier Fiksdal.

– Veldig trist

Frp politiker Stig Andreassen er opptatt i politisk møte i Sunndal på onsdag og skal ikke til Angvika. Han synes det er veldig trist at folk blir utsatt for trusler og hets, uansett synspunkt i deponisaken.

– Jeg synes rett og slett at det er forferdelig, sier Andreassen.

13. juni skal kommunestyret i Sunndal uttale seg om deponisaken. Tingvoll-ordfører Milly Bente Nørsett opplyste på regionrådsmøte i Surnadal lørdag at Tingvoll og Sunndal jobber med en felles høringsuttalelse.

Fylkesrådmannen med nytt nei

Kommende mandag skal fylkesutvalget i Møre og Romsdal komme med sin høringsuttalelse i deponisaken. Kommunestyret i Nesset har enstemmig vedtatt at reguleringsforslaget med konsekvensutredning skal legges ut til offentlig ettersyn. Reguleringsplanen inkluderer både det ordinære deponiet og deponiet for farlig avfall i nye fjellhaller. Fylkesrådmannen skriver i sin saksutredning at da saka er av stor politisk interesse både lokalt og regionalt, velger fylkesrådmannen å legge saka fram for fylkesutvalget.

Frykter tap av omdømme

Fylkesrådmannen mener konsekvensutredningene som er gjort gir et faglig godt inntrykk, og at det er riktig å fatte et vedtak i saka. Fylkesmannen legger i sin tilrådning vekt på at reiseliv og akvakultur er viktige næringer i fylket, og at grunnlaget for disse næringene kan bli redusert gjennom et vesentlig tap av omdømme dersom farlig avfall skal transporteres og behandles på Raudsand.

– Kan vere negativt

I forslaget til vedtak blir politikerne invitert til å reise motsegn til planframlegget med heimel i miljømålene i regional vassforvaltningsplan.

I forslaget til vedtak står det videre:

"Fylkesutvalet viser også til at anlegget kan føre til vesentleg tap av omdømet Møre og Romsdal har som naturbasert reiselivsdestinasjon og som marin matvareprodusent, og dermed også vere negativt for framtidig vekst og næringsliv i fylket.

Det er prinsipielt uønska at farleg avfall frå industriproduksjon skal eksporterast bort frå opprinnelsen til problemet. Behandling av industrielt risikoavfall bør skje nærast mogleg produksjonskjedene for å redusere risikoen for ulykker under transport."