Totalfangsten i Surna i fjor ble noe over 6,2 tonn og sesongen sett under ett ble betegnet som en bra normalsesong med mye storlaks i fangsttallene. Med 402 laks over 7 kilo var over 34 prosent av fangsten storlaks.

Og mye laks på mellom 9 og 11 kilo i 2017 gir et godt håp om at det vil komme en del større laks opp elva i år.

– Det startet med et innmari godt smålaksår for tre år siden, før vi fikk et kjempeår i 2016, med mye mellomlaks og bra med storlaks. I fjor ble det veldig bra med storlaks på rundt ni-ti kilo tidlig i sesongen, og dette kan bety at vi får bra innsig av riktig stor laks i 15-kilosklassen i år, mener administrativ leder i Surna elveeierlag, Georg Solem.

Oppfordrer til gjenutsetting

Å få år med veldig mye storlaks i elva er sjelden, men i år kan man altså se for seg at det blir slik i Surna, spesielt tidlig i sesongen.

– Dette blir for det første superspennende for fiskerne, og for det andre veldig viktig for framtidige år, fastslår Solem.

For stor hunnlaks gir mye rogn, derfor er det også viktig at fiskerne følger oppfordringen i fiskereglene der det oppfordres til gjenutsetting av store hunnlakser også før 15. juli, når stor hunnlaks fredes helt.

– Vi oppfordrer til å sette ut igjen stor hunnlaks fra første stund for ikke å beskatte for hardt, sier Solem, som også er spent på om det blir godt smålaksår igjen seinere i sesongen, da med tanke på framtida.

En historisk lav sjøørretbestand har medført at denne er fredet i Surna fra og med i år. Det vil åpnes for ørretfiske igjen når bestanden har tatt seg opp og blitt bærekraftig igjen. Håpet er at ørretbestanden tar seg opp igjen når oppdrettsnæring og myndigheter får bukt med lakselusa i fjordene.

Liten elv, men fin temperatur

Forholdene i elva betegnes som gode inn mot sesongstarten natt til fredag. Tidlig i juni vil elva være uvanlig liten på grunn av det tørre været vi har hatt, men da med desto høyere vanntemperatur.

– Laksebettet er helt avhengig av at elva ikke er for kald. Når elva er stor med mye smeltevann er den iskald, mens det ved lita elv er høyere vanntemperatur – slik den er nå. Det blir lett vinklet negativt dette med relativt lav vannføring, men i 2016 ble det tatt mer laks enn på nesten 40 år og da hadde vi jevnt lav vannføring hele sesongen, minnes Solem.

Han påpeker samtidig at vannmengde og temperatur ikke er avgjørende alene, men at det som naturligvis teller aller mest er at det er mye laks.

– Vi må gjøre det som skal til, pluss at havforholdene må være gode for å få et godt innsig av laks. Det er samme prinsipp som med hjorteforvaltningen; man må spare gode koller og noen store hanner for å få mange, fine kalver, fastslår han.

Restriksjonene i Surna går på kvoter og hunnlaksfredning, men i motsetning til Driva er det ingen nattefredning her.

Fri laksekvote i Driva

Også i Driva er sjøørreten fredet. Men her er det fritt fiske etter laks, uten begrensninger.

– Her kan alle fiske så mye laks de vil, og et sånt lakseførende vassdrag med fritt fiske er jo helt unikt da. Det sier leder i Fiskeutvalget i Sunndal Jeger- og Fiskerforening, Svein Haugen, som har godt håp om en bra sesong med godt fiske.

– Håpet er der ja. Vi har sett en del laks, og akkurat nå er elva kjempefin, så fiskeforholdene er gode. Men vi må avvente litt og se det an, midt i juni ser vi nok litt bedre hvordan resten av sesongen blir, sier han.

Mens fisket avsluttes 31. august i Surna går sesongen i Driva fram til 15. september. Fra 1. august og resten sesongen er det nattfredning mellom midnatt og klokka 06.00.

– Dette er mest på grunn av at sjøørreten er fredet, forklarer Haugen – for laksefisket foregår i hovedsak på dagtid.

– Dette blir spennende!

Forholdene i Eira inn mot fiskesesongen er også fine. Nyvalgt leder i Eira Elveeierlag, Kirsti Fagerslett, har vært bortreist og kan ikke si noe særlig om oppgang av laks, men hun forteller at elva er fin.

– Det er masse vann og elva er stor og fin nå. Både ved Engeslskhuset og Siramoen er det bra med fiskere, som er ivrige etter å komme seg i elva og ta fatt på en ny sesong, sier hun.

Fagerslett gleder seg til startskuddet går – og til å se resultatet etter hvert som sesongen skrider fram.

– Dette er like artig og spennende hvert år! Eira har jo vist seg å være ei elv som har bra med stor fin laks tidlig i sesongen, så dette blir spennende!

Fiskereglene varierer fra elv til elv, og alle som skal fiske plikter naturligvis å sette seg godt inn i gjeldende regelverk for de respektive elvene. Sjekk elvenes nettsider for regler, fiskekort og annen informasjon. Skitt fiske!