De fleste som var invitert til onsdagens informasjonsmøte i Bygdastua på Angvik Gamle Handelssted hadde gått ut bakvegen da media slapp til for å få en oppsummering etter møtet. Flere møtedeltakere ønsket ikke å vise ansiktet sitt for offentligheten av frykt for å bli hetset og skjelt ut på Facebook.

Det var Fremskrittspartiet i Møre og Romsdal som var vertskap for møtet der stortingsrepresentant Sylvi Listhaug, fylkespolitiker Frank Sve, Margaret Hoff Berg i Molde Fremskrittsparti og Ann-Karin Sæther fra Sunndal Fremskrittsparti deltok. I tillegg var deponimotstanderne Ola Øverlie og Nils Toven blant dem som fortsatt oppholdt seg i møterommet da media slapp til. I forkant hadde Sve og Listhaug blitt oppdatert på deponisaken av flere møtedeltakere.

Stig O. Jacobsen er forretningsdrivende og nestleder i organisasjonen "Jeg velger meg et giftfritt Nesset." Han viste til avgjørelsen flere av møtedeltakerne hadde tatt om ikke å vise ansiktet sitt offentlig.

– Det er noen som føler ubehag ved at media er til stede. Jeg synes for så vidt dialogen er grei, men vi i gruppa slipper nok unna en del ting ved ikke å kommentere saka på Facebook.

"Giftdeponi"

Jacobsen omtaler deponiet som "giftdeponi", og mener det er fullt belegg for den karakteristikken. På storskjerm presenterte han en rekke fagerpersoner som er engasjert i motstanden mot deponiet, og fortalte at de medvirker til å få ferdig en høringsuttalelse. Organisasjonen har fått  utsatt frist til 15. juni med å komme med sin uttalelse. Den opprinnelige fristen går ut kommende fredag.

Listhaug inviterte til møte om deponiplanene - da pressen meldte seg, trakk gjestene seg én etter én Gjestene frykter hets og sjikane rettet mot seg selv og sin familie.

Bekymret havbruksnæring

Jacobsen viste til at det i Tingvollfjorden blir produsert fisk til en verdi som er større en hele kjøttproduksjonen i Møre og Romsdal. Han viste til frykten etableringen av et giftdeponi vil ha å si for omdømme til området. Tingvollost ble trukket fram som et eksempel på en virksomhet som ser det som problematisk å markedsføre osten dersom de skal leve med faren for giftutslipp i fjorden.

Det ble pekt på at havbruksnæringen er sterkt engasjert i kampen mot et deponi. De frykter at et tv-innslag om deponiet på tysk fjernsyn kan være nok til å skape alvorlig trøbbel for eksporten.

– Raudsand har en historie som er så alvorlig når det gjelder miljøsynder at det må være lov å være skeptisk til deponiplanene. Det er risiko ved transporten både til sjøs og til lands. Bergmesteren har underkommunisert mengden avfall som skal fraktes på vegene. På Langøya kommer 75 prosent med bil, 25 prosent med båt, opplyste Jacobsen.

Han mener det lett kan bli et nullspill når det gjelder arbeidsplasser.

– Det siste jeg har hørt er at det kan bli 60 arbeidsplasser på Raudsand. Dette blir også et spørsmål om hvilke arbeidsplasser vi ønsker å ha.

Jacobsen har ingen tiltro til at de siste utspillene rundt ny teknologi for behandling av avfallet gjør det lettere å være positiv til planene.

– De som skal avgjøre dette tar et kjempestort ansvar for framtida. Vi snakker om et tusenårsperspektiv, sa Jacobsen – som pekte på at han bor nærmere et eventuelt deponi enn plasseringa av rådhuset i Nesset.

– Raudsand ikke er egnet som lokaliseringssted sett ut fra et faglig ståsted!

Opprørt Listhaug

Fremskrittspartiet, med Sylvi Listhaug i spissen, var tidlig i løpet ute med å signalisere et klart nei til deponiplanene. Etter møtet i Angvika er hun forsterket i troen på at deponiet ikke må legges til Raudsand.

– Møre og Romsdal må aldri bli et deponisted for miljøgifter. Jeg er opprørt over at det skal komme et nytt deponi på et sted der det har ligget avfallsekker i dagen gjennom 25 år. Det blir sagt at Nesset kan få deponiet dersom kommunestyret sier ja. Nesset-politikerne sitter med et svært stort ansvar. Jeg er forundret over Høyre og moldeordfører Torgeir Dahl som ikke har engasjert seg i saka. Jeg er klar til å følge opp med miljøvernministeren, sa Listhaug – som ikke la skjul på at hun mener Brevik vil være et langt bedre alternativ enn Raudsand.

Partifelle Frank Sve la heller ikke mellom: – "Greinalaust". Jeg må innrømme at jeg er rystet over planene. Hvor er fylkesmannen og SFT, spurte Sve.