I godt sommervær blinket det i blanke skjermer med mange farger på de syklene som var stilt opp. Folk koste seg med gode vafler og trivelig prat rundt bordene som var stilt opp foran Surnadal Sparebank.

En gjeng hadde tatt plass under ei stor lønn. De fortalte at de var fra Averøy. Her i Surnadal hadde de blitt svært godt mottatt. Alle fire var motorsykkelentusiaster, og de kjørte hver sitt merke. Hilde Lystad kjørte Yamaha, Atle Qvam, Dukati, Lars Myklemyr, BMW, og Monika Karasch, Kawasaki. Lars Myklemyr representerte Norsk Motorsykkelunion, NMCU. Det er en interesseorganisasjon for norske motorsyklister.

- Jeg har en BMW som med tysk kvalitet er best, sa han. Jeg er helfrelst, og livet handler om motorsykkel. Når vi her får grøt og bakels i tillegg, så er det topp.

Nils Magne Røv er leder i Surnadal MC-klubb. Han deltok i komitéarbeid med mellom annet vaffelsteking.

- Klubben her er fra 1976. Etter en laber periode, har aktiviteten tatt seg opp igjen de siste årene. Vi er nå 45 medlemmer, forteller han. Vi kjører fellesturer på et par timer hver onsdag kveld. Og vi er på treff rundt om i Norge og i Europa. Oppslutningen om arrangementet var han svært fornøyd med. Etter en rask opptelling kom han til at 55 sykler akkurat da stod oppstilt på området, men at mange flere hadde vært innom.

Selv hadde han sju forskjellige sykler. Seks av dem hadde han utstilt på treffet. Den grommeste var kanskje jubileumsmodellen fra 2015 da Honda Gold Wing var 40 år.

En annen entusiast er Karl B. Scherrer. Han stilte med motorsykkel, sidevogn og campingvogn. Motorsykkelen, en Honda Gold Wing kom fra USA, sidevogna var fra Finland og campingvogna fra Sverige. Selv er han fra Sveits, og den godmodige hunden Dina er fra Portugal.

- Jeg tilbringer vintrene i Rindal. Og etter å ha brukt campingvogn i 29 år, er jeg nå gått over til motorsykkel. Etter bare tre år med sykkel, trives jeg svært godt. Jeg har fått stor støtte fra MC-mijøet.

Han fortalte videre at sommeren bruker han til å reise en del rundt med både sykkel, sidevogn og campingvogn. Mellom annet hadde han deltatt på sidevogntreff i Tyskland med 1.200 deltakere.

En av damene i komitéen, Vigdis Strand, har gul motorsykkel Honda Gold Wing med tre hjul.

- Mannen min har kjørt i alle år, og jeg har sittet på. Vi kjøpte denne i fjor. Jeg har kjørt siden mai i år, og jeg liker det veldig godt. Men jeg har ikke kjørt tohjuling, så jeg kan ikke sammenligne.

Steinar Dyrnes er en annen virkelig veteran. Han har seks motorsykler. Med på utstillingen har han med fem av dem, en Triumph 79, en Norton Commando 75, en BSA Lightening 72, en MV-Agusta 2009 og en Indian Roadmaster 2017.

- Jeg har en sjelden Royal Enfield Interceptor 70 stående heime. Å ha så mange sykler krever sin mann. Det er mye arbeid å holde dem i strøk. Men det er mye moro og. Jeg har mellom annet vært med som tilskuer fire ganger på racingtreff på Man.

Det som var gjennomgangsmelodien denne dagen, det var trivselen med hobbyen. Selv om det krever mye arbeid å holde syklene i orden, så gir det mye tilbake. De skryter av organisasjonen både lokalt og nasjonalt for at den tar vare på deltakerne og yter hjelp om det trengs. De fleste som deltar på Motorsykkelens Dag er svært internasjonale. Mange deltar på treff rundt om i Europa og har med det mellom annet stor kompetanse både på forskjellige modeller, mekanikk, kjøring og språk.