Alle ungdommer som er kreative, glade i å tegne og male, eller rett og slett bare har lyst til å være med, oppfordres til å melde seg på.

Det er den første sommerferieuka; uke 26, det skal skje. I rådhusparken og i sentrumsgatene skal det bli fargerike innslag – som kan gi en stoppeffekt og bli en "snakkis".

Avdelingsleder ungdom Kjersti Ramsøy-Halle og Peggy Ranheim i nærmiljøprosjektet Trivsel i Sunndal, lokal kunstner Bergljot Hals og June Sæther og Hedda Haugen i ungdomsrådet ser allerede for seg hashtagene #Trivsel i Sunndal eller #Sett farge på Sunndal, og håper interessen er så stor at de får realisert prosjektet.

Det startet med arbeidet med sentrumsplanen for Sunndalsøra for en tid tilbake. Planavdelingen ønsket den gangen innspill om hva som skal til for å skape mer trivsel i sentrum. Det som da var Ungdommens kommunestyre, og som nå heter Sunndal ungdomsråd, diskuterte også saka. Ønsket om å få et mer fargerikt sentrum, var noe som gikk igjen. For sjøl om det de siste åra har skjedd en del i sentrum – blant annet har blokkbebyggelsen fått klare, sterke fargeuttrykk – er det fortsatt mye grått å se. Asfalt, parkeringsplasser, bygninger.

Kjersti fikk tips om et gatekunst-prosjekt i Namsos, der unge gatekunstnere har satt farge på havna og på flere bygg i sentrum. Effekten er slående, og har fått mye oppmerksomhet. I Sunndal finnes også bygninger som kunne vært satt farge på, mente ungdommene. Som hotellet. Produksjonshallene ved verket. Ideene var mange.

Men så begynte de å se på Sunndals logo. Den som består av ulike element som skal representere noen av kvalitetene med Sunndal. Som naturen, kulturen. Attraksjonene.

Nå vil de skape en kunstinstallasjon av disse elementene. I sterke farger. Godt synlig, ved skateparken, tett på rundkjøringa i sentrum. Kanskje vil barn klatre på dem, mens voksne kan sette seg ned for å ta en kaffe. Eller kanskje en selfie. Det er ønske om å få åpent trådløst nettverk på stedet.

– Vi ser jo for oss at dette skal gi en stoppeffekt, sier Peggy.

Bergljot har utarbeidet et forslag, som tekniske tegnere i kommunen har jobbet videre med. Det neste nå er å kontakte lokale byggevarefirma for å materialer. Målet er at de unge skal skru sammen materialene, sparkle og male.

Men det skal ikke stoppe med installasjonen i parken.

Rundt om i sentrum står strømbokser som i dag ser triste og kjedelige ut. Mange har lagt merke til at en slik like ved gammelbanken i sentrum har fått nytt utseende etter at noen har malt et motiv på boksen. Nå er planen å få malt 13–14 slike bokser, slik at de også får nye uttrykk. Street art, nikker de, men framholder at de ikke ønsker provoserende uttrykk. Fint, fargerikt – og kanskje morsomt. Sunndal Energi har gitt prosjektet tommel opp.

– Vi er spente på interessen, men håper mange vil være med. Vi ser for oss to grupper, der den ene kan jobbe med installasjonen og den andre med boksene.

Finansieringen er allerede på plass. Både nærmiljøprosjektet og ungdomsrådet bidrar, med til sammen 100.000 kroner.

– Vi håper vi skal få til dette, sier Hedda. Dermed vil ungdomsrådet ha bidratt til enda et tiltak som blir lagt merke til i sentrum. Tidligere har de blant annet vært med på å realisere skateparken, og fått på plass et pingpongbord like ved. Nå kan et fargesterkt innslag bli det neste.

– Kanskje kan dette også være med og inspirere til nye prosjekt, sier de.

I utgangspunktet er det alle fra ungdomsskolealder og oppover som inviteres til å bli med. Interesserte kan kontakte Kjersti på e-post. Fristen er 15. juni.