Halsa sykehjem ble i desember 2017 sertifisert til Livsgledehjem og den årlige Liatunfestivalen er en del av "Livsglede for eldre-prosjektet". Festivalen er et arrangement som både beboere og ansatte gleder seg veldig til hvert år, og onsdag var det altså endelig pyntet og klart for årets festival.

– Ja, dette er årets høgdepunkt for alle, så engasjementet er stort! Første året husker jeg det var «Friluftslivets år», så da ble det temaet under festivalen også. Og året etterpå var det «fjordkultur», i fjor hadde vi «seterliv», og nå i år har vi egentlig ikke noe fast tema, men litt aktivitet og kultur generelt, forteller fagleder ved sykeheimen, Siri Sæterbø.

Dersom været ikke hadde spilt på lag ville arrangementet blitt flyttet innomhus, men med en varmende sommersol fra knallblå himmel slapp de å bekymre seg for det.

– Været er absolutt ikke noe problem i dag nei, smiler Sæterbø.

Musikk og dans

På programmet sto det litt av hvert, som allsang, dans, ulike sangopptredener og musikk. Bruk av lokale krefter har vært viktig i så måte, kan Siri fortelle.

– Ja, vi har mange lokale samarbeidspartnere, som elever fra Surnadal videregående skole og fra Halsa-skolen, og ikke minst vårt eminente husorkester; Larsens kvartett, som er her og steller i stand dans til oss hver måned.

Og Trond Larsens kvartett startet showet med å dra i gang allsangen med "»eg tror på sommeren». Videre serverte de ønskelåt etter ønskelåt, noe som tydelig ble satt stor pris på. Og når kvartetten spilte «De nære ting» og «Beste-farsvalsen» tråkket også flere til ute på dansegolvet i tillegg til at folk sang med, og det ble skikkelig livete der ute på platten.

Har spilt sammen i 45 år

Den populære kvartetten består av Bjarte With Aasgård, Johs Sigmund Holten, Erik Moen og Trond Larsen, som kan fortelle at det nå i sommer er 45 år siden de startet!

– Jeg husker vi var på Distriktskappleik på folkehøgskolen, forteller Moen. – Men vi debuterte skikkelig i Bådalen på Averøya, og etter det har det blitt litt av hvert, legger han til.

Antall turer og timer har de ikke peiling på, men de har fartet vidt omkring opp gjennom åra og spilt i mange ulike sammenhenger. For dette er musikk til både hverdags og fest, og seinest for tre uker siden spilte de på dansefest langt ut i mørke natta. De siste to åra har de vært her ved Liatun den første onsdagen hver måned og spilt opp til dans.

– De er dyktige til å danse og disse dagene kommer det mange utenfra og blir med i dansen også, så det er veldig artig. Helt enestående, synes kvartetten.

Og til tross for at eldstemann er 86 år og at to i kvartetten nå er oldeforeldre, har de ingen planer om å legge opp.

– Men vi kan kalle oss seniorer i alle fall, smiler de.

Kokte 80 liter bacalao

Ellers bidro elever fra Halsa barne – og ungdomsskole, samt elever fra Helsearbeiderfaget ved Surnadal videregående med sang og musikk. Flere av helsefagelevene har for øvrig hatt praksis her ved sykeheimen.

Helsefaglærer Ingeborg Myrvang hadde tatt med seg en del eldre rekvisitter som hun viste fram, som sopelime, spader til lefse- og flatbrødbaking, en liten dall, smørform, gamle barneleker og stylter. Mange nikket gjenkjennende og har sjøl brukt sånt utstyr i tidligere år.

Konferansier for dagen, Lars Olav Tunheim, hoppet etterf hvert inn i en habitt som vel var mer moderne for et par mannsaldre siden, og las diktet «Kallen og katten» til stor munterhet for forsamlingen. Med dette avsluttet han underholdningen, før det ble servert bacalao av det lokale slaget.

– Maten har vi laget på kjøkkenet her i dag, og da kokte vi vel 80 liter, smiler Grete Settemsdal og Anne Berit Sætervik. Og de får mye skryt for maten fra de mange bordene.

– Kjempegod mat, bekrefter samtlige vi spør. Etter maten ble det nye muligheter for en svingom, og de fikk servert kaffe og kaker – og fortsatte å nyte festivallivet i fulle drag. Så er det et helt år til neste gang...

(Se flere bilder på driva.no).