Tradisjonen tro er plena og uteplassen mellom sjukeheimen og pensjonærboligene forvandlet til fesjå og slåttemark, da rehabiliteringen og dagsenteret arrangerer årets «Onnadag».

Onnadagen har blitt en populær tradisjon, dette er kjærkomne timer for de eldre, med god, gammeldags slåttestemning. Her er ulike dyr, hesjing, bålkaffe, bakels, slåttegraut, musikk og dans – og slik som mange husker slåttelivet fra yngre år, er stemningen stor nå også.

Ikke bare de eldre setter pris på denne dagen, også de unge storkoser seg når de får være med på dette. Både 1. og 3. klasse ved Øye skole og flere barnehager var innom og koset med dyrene, hjalp til med hesjinga, åt bakels og lekte seg. Her finner de både hester, geiter, kaniner, høner, hunder og kalver, for å nevne noe. Og nytt for året er de to lamaguttene Kåre og Olaf, som nysgjerrige avlegger området et besøk.

– Dette er kjempeartig!

Kremmervirksomhet er det også på slik en dag, med salg av blant annet kaffe, bakels og forskjellig håndverk som er laget av de eldre sjøl. Inntekten går rett tilbake til dagsenteret.

– Dette er kjempeartig! Det sier Stian Hegstad, som står bak et bord og byr på både rabarbrasylte, rosinboller og andre godsaker. Sammen med de andre helsefagelevene ved Surnadal videregående er her og hjelper til. Litt bortenfor han står medelevene Silje Avset og Lea Fiske Gussiås og steker bakels. Og den gode bakelslukta gjør at køa foran «disken» er lang.

To andre helsefagelever er Embla Røen Fosseide og Elise Stensønes, som går og leier på hver sin kalv; Litago og Laila.

– Dette er en kjempedag! En slik dag burde de hatt hvert år både i Halsa og Rindal også, fastslår Embla.

– Bør kanskje ha onnafestival?

Kalven Laila er for øvrig oppkalt etter Laila Halset Ulvestad ved rehabiliteringen, som er onnadagens «grunnlegger», sammen med Inga Brøske. Det var de to som kom opp med ideen i 2014, og siden har det bare ballet på seg. Laila, som synes det er stas å bli oppkalt, er glad for den gode mottakelsen som denne dagen får hvert år.

– Nå er det 5. året vi arrangerer. Alle gleder seg til denne dagen og jeg tror folk koser seg i år også. Men det er veldig mye arbeid for bare en dag da, så vi burde kanskje hatt en hel onnafestival i stedet?, ler hun.

– Nei da, det holder nok med en dag, mener hun. – Men det er en fantastisk gjeng som står bak alt og som stiller hvert eneste år. Og alle er velvillige til å bidra med både dyr og litt forskjellig annet, så det går veldig greit å arrangere!

Hun legger til at dagen også aktiviserer de eldre, som både strikker, baker og sylter, med mer. Siri Heggem Bævre slår også fast at Onnadagen er kommet for å bli.

– De eldre spør hvert år om – og når det blir Onnadag, for dette er noe som alle ser fram til. Onnadag er et stjerneøyeblikk i hverdagen, fastslår hun.

I gode, gamle dager...

Sammen med lukta av nystekte bakels og bålkaffe, setter trekkspillmusikken og den gode lukta av nyslått gras prikken over i-en når det gjelder sanseinntrykk. Vi er liksom noen tiår tilbake i tid, slik føles det.

To som minnes den gang hesjer var helt vanlig er Lars Halle og Jon Haugen, som sørger for å ha på ny hesjestreng etter hvert som bolkene i hesja fylles. Dette har de gjort før.

– Å ja, det var mye hesjing da vi var yngre ja. Jeg synes nesten det er rart at ikke folk begynner med tørrhøy igjen, dyra liker det i alle fall godt, sier Lars.

– Nei, nei, nei, det er altfor mye arbeid ja, fastslår Jon.

Musikken er det som vanlig Oddmund Solem og Anders Moen som sørger for. De to, som for øvrig spiller i Moens Trio, er faste innslag bak trekkspillene sine når det er Onnadag.

– Det er mange som spør hvor lenge jeg har spilt. Vel, jeg er 82 år nå og startet å spille da jeg var 17, smiler Anders.

Trekkspillmusikken hører med her, og seniordansere svinger seg til tonene mens mange av tilskuerne tramper takten.

Sola titter også fram innimellom, og det er akkurat passe arbeidsvær for slåttefolket ved hesjene. For det er et yrende liv i «slåttatæja» – som alltid. Og etter onnearbeidet hører naturligvis onnagrauten med. Rømmegraut og spekemat er god kost for både sultne slåttefolk og alle andre.

Fikk gave og blomster

Enhetsleder i heimetjenesten, Margrethe Svinvik, er en av de mange som fryder seg og synes dette et fenomenalt arrangement.

– Ja, dette er en dag for alle og et positivt avbrekk i de daglige gjøremål. Noe vi alle gleder oss til – og noe vi kan se tilbake på. Rett og slett en dag vi lever lenge på, sier Svinvik, som skryter av alle dem som gjør en kjempejobb med å få til dette.

At det er 5. året for dette arrangementet er jo et lite jubileum i seg sjøl, men når dagsenteret for eldre i tillegg fyller 10 år i år, må dette naturligvis markeres litt ekstra. I den forbindelse kom rådmann Knut Haugen og kommunalsjef Gunnhild Eidsli for å overrekke en gave til dagsenteret fra kommunen; et maleri av kunstner Ellen Hegg.

De hadde også med vel fortjent blomster til gjengen som står bak Onnadagen. Og rådmannen oppsummerer greit det synes om arrangementet:

– Dette er så bra det, at jeg får frysninger bare av å være her!