Først til Alf Kvam, så til 3 Venner og Vibo Entreprenør. Til slutt gikk turen til Gardsbakeriet Hæmstelt. Dagen ble lærerik for alle parter. Dialogen og signalene mellom partene var informativ og nyttig.

– Sier aldri nei

A. Kvam AS, Blikk, stål og sveiseverksted sto det på veggen ute. Inne gav leder Ingrid Kvam Moen, et innblikk i bedriften og arbeidet de gjør.

– Vi er en familiebedrift med 10 ansatte. Vi driver med allsidig mekanikk Vi er også lærebedrift i tre fag, sveise-, industrimekaniker- og platearbeiderfaget. Omsetningen er på cirka 11 millioner, og vi har alltid gått i pluss. Overskuddet har variert, i 2016 var det 44.000 og i 2017 400.000 kroner.

Mye av det A. Kvam produserer, er i samarbeid med andre bedrifter. Ventilasjons- og fyringsanlegg er montert både på Sunnmøre og på Østlandet. Nå har de oppdrag i Arendal og Åmot. Stålsiloer og stålkonstruksjoner til hus er andre produkt, eller utstyr til restauranter. Av og til er konstruksjonene store. Det var tilfelle da de laget stålkonstruksjonene til den nye brua på Grilstad i Trondheim. De måtte ta ut noe av veggen for å gjennomføre overflatebehandlingen.

Her er ikke ferdige modeller å gå ut fra. Så å si alt bedriften leverer, er spesialtilpasset kunden. Ute i verkstedet kunne de besøkende se med egne øyne noe av det som ble produsert. Her var nylakkerte billettautomater, spesialbestilte ballholdere og lange skorsteiner av stål.

– Så å si alt vi produserer er komponert etter kundens ønske og behov. Vi kan mange ting, og vi har nok fagfolk. Og det er oppdrag å få. Vi sier aldri nei. I perioder arbeider alle mer enn vanlig, og vi leier også inn ekstrahjelp. Nå før ferien er det ekstra travelt.

Kravene til kvalitet er høye i Norge. Det er dyrt å ha alle kvalitetssikringer i orden. Mye dokumentasjon følger med. A. Kvam har sentrale godkjenninger på alle fagområder de arbeider med.

– Vi må ikke, men det er et kvalitetsstempel. Og mye arbeid går med til dokumentasjon.

Ingrid Kvam Moen var klar på at politikerne måtte ta vare på vel etablerte bedrifter i lokalsamfunnet, ikke bare nyoppstartede. Da var varaordfører Magnar Dalsegg snar til å spørre hva bedriften kunne tenke seg? Moen foreslo hjelp til søknader for å få penger til bedriftsutvikling for eksempel fra Innovasjon Norge. Næringsrådgiver Grete Elshaug kom straks med forslag om måter de kunne samarbeide på. Dialogen førte altså til konstruktive forslag.

– Liker det vi holder på med

I kaféen 3 Venner ble de besøkende tatt imot med en nydelig lunsj. I dag er de 3 Vennene søstrene Camilla Løften, Birgitte Stokke og far Nils Stokke. Både Camilla og Birgitte har vært med fra starten som var for nøyaktig 10 år siden. Ved oppstarten for 10 år siden, var det både butikk og kafé i lokalene. Butikken med klær og pynteting gikk godt i begynnelsen, men etter hvert avtok salget og butikken ble nedlagt.

Kaféen har vært i gang alle årene. Birgitte er utdannet kokk, og hun står på kjøkkenet og produserer mat til gjestene.

– Vi har vært trofast mot eget konsept. Vi bruker ikke halvfabrikata. Det blir dyrere og mer tungvint, sier Camilla. For vi må bake hver dag. Det krever mer enn om vi kunne ta det fra fryseren. Men vi vil være den vi er.

Eierne snakker videre om beliggenheten. Kafeen ligger midt i Rindal sentrum, men har fasade mot Dalen. Det er ikke alltid at folk finner fram. Som oftest står det plakat i sentrum med opplysning om kafeen og åpningstider. Det at kafeen ikke er åpen alle dager, kan også påvirke mengden av kunder.

– Etter hvert har vi åpent fire dager. Onsdag kveld, torsdag og fredag midt på dagen og lørdag kveld.

Av tilbudene er quizkveldene veldig populære, med opptil 19 lag. Lørdagspub er også bra besøkt. Ellers har det vært tilbud om filmkveld, Damenes aften og fotballkveld. Fredag kommer mange pensjonister innom. De kjøper mat, drikker kaffe og koser seg.

– Vi setter virkelig pris på pensjonistene. De er trofaste mot kafeen. I tillegg har vi en del faste gjester. For egentlig har vi et tilbud folk ikke er nødt til å ha. Derfor er vi glad for de faste kundene som er nødt til å ha det, understreker Camilla.

Kafeeierne pønsker på nye tilbud. Rindal har etter hvert mange hytteeiere. De kan være et marked. For det er en ide å ta med nylaget mat til hytta.

Politikerne kom på banen med innspill. De lovet også å bli flinkere til å bruke kafeen selv og ikke minst ta med seg gjester for å spise. Å bruke 3 Venner er viktig, for eierne uttrykte glede over å ha kafeen, og de hadde ikke planer om å avvikle.

– Rindal er sentrum

VIBO Entreprenør og Nordbohus har avdelinger i Orkanger, Rindal og Surnadal. Boligbyggingen ledes fra avdelingskontor i Surnadal og Orkdal. Entreprenør ledes fra hovedkontoret i Rindal. Det gjør også alle serviceoppdrag.

– Rindal er sentrum. Til Rindal er det 10 mil fra Trondheim og 10 mil fra Kristiansund. Dette sier sjefen, Rolf Kvernberg, med et glimt i øyet. Han viser også kart over området.

Bedriften har 65 ansatte. De har årlig tre lærlinger. De samarbeider med videregående skole og de er tilknyttet Indre Nordmøre Opplæringskontor. Målene for bedriften er klare. Det er lønnsomhet og trygge arbeidsplasser, gøytt og trygt arbeidsmiljø og fornøyde kunder.

Entreprenørbedriften prosjekterer og bygger bolighus, skoler, barnehager, forretningsbygg og renseanlegg. Ja, egentlig alt mulig. De tar oppdrag med reparasjon og vedlikehold. De siste årene har bedriften bygd svært mye på Orkanger. Nå er de inne i boligprosjektet Lykkja i Rindal. Etter å ha fått forhåndsbestilling på to av fire boliger, er planleggingen i gang.

– Vanligvis vil vi sikre oss 75 % salg før vi starter opp, men vi stoler på at eldre rindalinger etter hvert ser fordelene med å bo i lettstelte leiligheter sammenlignet med store bygg på gårdene.

Akkurat nå er Vibo i gang med å reparere taket på kommunehuset i Rindal. Det ble en liten intern ordveksling om hvor mye som måtte repareres i tillegg, for oppdragsgiverne satt jo rundt bordet. Men samstemmigheten var stor.

Politikerne dro så videre til siste stopp denne dagen, og til siste stopp på et litt uvanlig formannskapsmøte.

Som varmt hvetebrød

Martin Trønsdal er 22 år og utdannet kokk fra Luftkrigsskolen i Trondheim. Han prøvestartet bedriften Gardsbakeriet Hæmstelt i Rindal før jul 2017 og er nå i gang som planlagt. Han produserer brød og skolebrød som han selger hver fredag. Og bedriften går godt.

Formannskapet ble invitert inn til bakeriet som er i kjelleren på hovedhuset, lånna, på gården. Her har han installert en kjempestor ovn.

– Jeg baker 100 brød i uka. Jeg lager deigen kvelden før og setter den i kjøleskapet. Jeg bruker bare en pakke gjær til 10 kilo mel. Så begynner jeg klokka fem om morgenen. Mor hjelper meg å veie emnene. Søtbakst kommer i tillegg. Det er kanelknuter, solboller og skolebrød.

Og brødene og skolebrødene går unna, ja som varmt hvetebrød. Han bruker bare økologisk mel og varierer med hovedsakelig tre sorter, bygg, finkorn og havre. Fra klokka tre til seks fredag ettermiddag er baksten solgt. Martin har kjøpt et lite hus som han selger fra. Det har vært uthus i Vindøldalen.

Politikerne fikk smake på skolebrødene, og kommentarene var positive. De ville vite om han ikke skulle utvide. For dette måtte jo passe også hyttefolket godt. Å komme innom på tur til hytta og få med nybakt måtte vel være perfekt.

– Det blir nok ikke aktuelt med store utvidelser, da det allerede brukes cirka 20 timer i uka. Det er jeg ikke interessert i, for dette skal være en tilleggsnæring. Jeg skal overta gården med tida, sier han. Men nå holder jeg åpent på fredager framover, også i sommer.

For politikerne ble dette en interessant dag. De fikk bedre innblikk i fire bedrifter med positive, arbeidssomme og iderike innehavere. Og sannelig var det samme dag som Stortinget bestemte at rindalingene skulle bli trøndere fra nyttår.