Vike var til stede og snakket med de to som var sammen med kvinna etter ulykka lørdag. Vike sier det ikke var kvinnas første basehopp, men at det skal ha vært hennes første fra fjell.

Romsdal fjellredningsgruppe ble tilkalt etter ulykka. Bjørn Magne Øverås har som medlem i gruppa bistått ved flere alvorlige ulykker. Han var også med da den forulykkede svenske kvinna ble hentet ut fra fjellet etter spranget fra Strandkolvet på Katthammeren i Eikesdal lørdag ettermiddag.

Dette er den andre dødsulykka fra Katthammeren der det i 2010 ble satt verdensrekord i basehopp. 49 hoppere kastet seg utfor fra Strandkolvet på samme tid og landet trygt ned ved fylkesvegen.

For to år siden omkom en mann fra Canada etter å ha hoppet fra Strandkolvet. Også den gangen ble fjellredningsgruppa tilkalt, uten at det ble nødvendig for dem å bidra fysisk.

Mentalt forberedt

Øverås sier det kan være en påkjenning å være med på å få ut forulykkede fra fjellet, men at medlemmene i fjellredningsgruppa forbereder seg godt mentalt på det som kan møte dem.

Romsdal fjellredningsgruppe teller 28 medlemmer fra Rauma, Molde og Nesset. Øverås er eneste medlem fra Nesset.

– Nå noe skjer får vi ei talmelding fra hovedredningssentralen på Sola. Vi blir ringt opp automatisk, og der vi ved å taste på telefonen kan gi beskjed om vi er tilgjengelig eller ikke. Lørdag var det bruk for oss. Luftambulansen hadde observert personen, Vi ble flydd opp på ei kolle godt i overkant av der den forulykkede lå. Derifra tok oss vi ned gjennom svært bratt terreng og tett skog. Den forulykkede ble lagt i en spesiell pose og ble heist opp i helikopteret. Årsaken til at vi ble flydd godt i overkant av der personen ble observert, er at lufta fra helikopteret lett tar tak i fallskjermen og kan skade folk som er i live ytterligere. Her var personen død.

Stort miljø

Øverås har vært aktiv klatrer gjennom hele sitt voksne liv, men har aldri vært fristet av å forsøke seg som basehopper.

– Nei, jeg har aldri vurdert det. Men jeg vil understreke at det er svært seriøse og reflekterte personer i basehoppmiljøet som er blitt stort også her i landet.

Hoppet tidligere på dagen

Tom Erik Heimen, opprinnelig fra Molde, er blant landets aller mest erfarne basehoppere. Han hoppet fra Strandkolvet tidlig på dagen lørdag.

– Forholdene var veldig gode da jeg hoppet. Vi var tre personer som hoppet.

Heimen kan ikke med sikkerhet si noe om hva som gikk galt for den svenske kvinna. Uhellet kan ha å gjøre med at tiden i fritt fall ble feilberegnet.

– Det er viktig å ha en god plan før man hopper. Det er også en fordel å kjenne fjellet. Katthammeren er et bra sted å hoppe fra også for den som ikke er så erfaren da det er stort overheng der. Vi anbefaler folk som vil starte med basehopp å først ta et kurs i Kjærag.

Heimen forteller at basehoppmiljøet i Norge begynner å bli stort.

– Jeg vil anslå at vi er rundt hundre aktive hoppere fra et stort område. I Romsdal er vi mellom 15 og 20 som hopper. Rauma er en sentral plass for basehopp.