Arrangementskomiteen er nok en gang klar for innsats, alt skal være klart for storinnrykk når festival nummer 19 i rekka dras i gang torsdag 21. juni. Det blir en festival over samme malen som tidligere, men med enda tettere program helga sett under ett.

Camp Villaks dras i gang allerede fra totida torsdag, der ungdommer skal bo i lavvo ved Skeishølen et par døgn og lære mer om laksefiske. Thomas tivoli starter også torsdag ettermiddag, og tradisjonen tro inviterer Surnadal Jeger og Fiskerforening til familiearrangement med fisking og grilling ved Glønavatnet torsdag kveld, som en inngang til årets festival.

Denne kvelden inviteres det også til «Gauquiz» i teltet på Skei. Teltet blir i år stående der scena har stått før, og scena får ny plassering.

– I år skal scena plasseres med baksida mot kulturhuset/taxiholdeplassen og med fronten vendt mot kulturhusplassen, forteller festivalsjef Ragna Marie Mauset.

Martnad på Skei og i miljøgata

Martnadsgata åpner på dagtid fredag, så derfra og ut blir det fullt martnadsliv. Når det gjelder salgsbodene har alt vært plassert på Skei de to siste åra. Arrangørene har imidlertid fått tilbakemeldinger på at mange ønsker seg salgsboder nedover miljøgata igjen, så i år får de dette ønsket oppfylt.

– I år blir det salgsboder og martnadsliv både på Skei og nedover miljøgata, opplyser Mauset, som legger til at det også i år blir kvalitetsvarer.

– Vi mener vi har fått inn mye god kvalitet ja, men samtidig vil ungdommene gjerne ha noe annet enn det de som er litt eldre ønsker seg. Derfor må vi sørge for at det blir en god blanding, slik at det finnes noe for alle.

Tett program

På åpningsshowet på hovedscenen utpå kvelden vil KIN Dansekompani vil bidra med et utdrag fra sommerens danseforestilling.

Etterpå går starten for kveldens store høgdepunkt, selve kjernen i festivalen; fiskekonkurransen i Surna. Og det er lov å ha store forventninger til denne i år.

– Hvis fangsten fortsetter som den har gjort hittil tror jeg fiskekonkurransen kan bli veldig bra i år ja, smiler Mauset.

Lørdag blir en stor fotballdag på Syltøran, når damelaget først tar imot Fortuna til ordinær seriekamp, før det er klart for Snorre Larsens minnekamp. Programmet er tett, men det eneste som kanskje vil gå parallelt med damekampen lørdag er siste halvdel av Strongman Cup.

For Strongman-Cup ble en publikumssuksess i fjor, så dette gjentas i år også, men denne gang på plassen foran Surnadal Sparebank og kommunehuset.

Men når minnekampen sparkes i gang er det meste av det øvrige programmet for lørdagen slutt, naturligvis med unntak av tivoliet og martnadsgata. Det siste som skjer før minnekampen i det oppsatte programmet er premieutdelinga fra fiskekonkurransen.

Musikk for alle

Når fotballdagen på Syltøran er over er det snart klart for utekonsert på Skei. Mens Byting og Katastrofe spiller på fredagens konsert, er det Ship of Fools og gode, gamle Stage Dolls som sørger for musikken lørdag. Her skulle det dermed være noe for enhver smak.

– Vi håper virkelig folk kommer seg ut og blir med på det som skjer denne helga, at de deltar på konsertene og kommer for å ha det «gøytt», rett og slett, sier festivalsjefen.

Ellers blir alle de innslagene vi kjenner fra tidligere festivaler med, som Energikampen, AMFI Talenter, og så videre. Andeløp blir det også i år i regi av SJFF, og fotballgruppa i Surnadal IL selger billodd. Begge disse lotteriene har etter hvert blitt noe som «alle» forbinder med laksefestivalen.

Både bilvinner og vinneren av andeløpet annonseres som vanlig fra hovedscenen søndag, etter konserten med Surnadal Hornmusikk – og før avslutningsshowet. Konferansier er også i år Heidi Marie Vestrheim.

Håper alle vil kose seg

Rent arrangementsmessig er Mauset og de andre som bidrar fornøyde med tingenes tilstand. Det er mange frivillige som deltar for å stelle i stand dette.

– Dugnadsgjengen stiller år etter år, eneste forandringen der er at vi alle blir eldre, ler Mauset.

– Vi har mange som har vært med fra starten og vokst sammen med festivalen, som for eksempel gjengen fra Søya Idrettslag. Og vi har også en del yngre krefter med oss, men det er alltid plass til flere, legger hun til.

En titt på værvarselet viser at det varme sommerværet kan finne på å ta en liten pause; lavere temperatur, vestavind og regn er spådd mot helga. Veldig synd for festivalen hvis det blir slik, men lite å gjøre noe med annet enn å krysse fingrene for godvær. Dette blir uansett så bra som det kan bli.

– Vi håper uansett vi kan lage en festival og ei helg der alle koser seg, og så håper vi at folk er flinke til å stille opp og delta på det meste, avslutter Mauset.