Surnadalingen sto utenfor festlokalet i Rindal utpå kvelden 2. juledag da han ble slått i hodet med det han mener må ha vært ei flaske. Slaget var relativt kraftig, og han fikk tårer i øynene og ble kvalm. Han så ikke hvem som slo, men fulgte etter en mann han mente var gjerningspersonen inn i festlokalet og deretter inn på toalettet - der han ga ham en ørefik, før han forsto at han hadde feil person.

Ute i gangen fikk han imidlertid utpekt den unge mannen som hadde slått ham. Først spurte han hvorfor han hadde slått - før han skallet til den andre slik at han traff med panna i neseregionen.

Neste dag oppsøkte den unge mannen lege, som rettet opp nesa hans igjen. Det ble mistenkt lett hjernerystelse i tillegg til nesebrudd. Han hadde smerter i noen dager etterpå. Han hadde også fått ødelagt brillene sine under hendelsen, og boblejakka hadde blitt tilsølt av blod.

Surnadalingen, som er tidlig i tjueåra, erkjente straffskyld da saka nylig var oppe i Nordmøre tingrett.

I skjerpende retning la retten vekt på at det var snakk om vold mot ansikt med en viss kraft og at en slik handling utgjør en stor skaderisiko.

- Det er ofte tilfeldigheter som avgjør hvilke følger som oppstår.

Det ble også vist til at hendelsen foregikk på et offentlig arrangement og under alkoholberuselse.

Surnadalingen er tidligere ilagt en bot for en annen overtredelse av straffeloven samme kveld. Tidligere dom er avsagt for kort tid siden. Retten fant det derfor naturlig å avsi en fellesdom. Forholdet i den forrige dommen ble ansett som en skjerpende omstendighet utmålingen av straffen.

I formildende retning ble det lagt vekt på tilståelsen, samt at handlingen hadde en foranledning og ikke var et utslag av uprovosert og blind vold - ettersom han først hadde blitt slått i hodet. Det fantes også holdepunkter for at det var kontakt mellom de to partene før surnadalingen ble slått i hodet, men her mente retten at hendelsesforløpet var uavklart. Et vitne forklarte i retten om snøbasking, og at surnadalingen kom springende og sparket til den andre mannen, og den fornærmede mannen sa også at han hadde blitt sparket i magen slik at han ble irritert og derfor seinere slo tiltalte i hodet. Han benektet imidlertid at han hadde slått med flaske. Et annet vitne forklarte at han så den unge mannen kaste en flaske mot surnadalingen som traff ham i bakhodet.

Retten delte seg i vurderingen av reaksjonsfastsettelsen.

Flertallet kom til at straffen skulle settes til fengsel i 75 dager, hvorav 45 dager gjøres betinget med en prøvetid på to år.

Rettens mindretall mente det forelå ekstraordinære omstendigheter, og viste til surnadalingens alder og planer for skolegang. Han mente straffen burde utgjøre en samfunnsstraff på 60 timer.

Surnadalingen må erstatte en del den andres utgifter til legebehandling, nye briller og jakke. Kravet var totalt på nesten 10.000 kroner. Sett i sammenheng med den andres egen handlemåte, ble erstatningen satt til 6000 kroner.