Nettverk Nordmøre er en sammenslutning av ti kommuner på Nordmøre, som gjennom flere år har samarbeidet om utviklingsoppgaver innen oppvekstsektoren. Aure, Averøy, Halsa, Gjemnes, Kristiansund, Rindal, Smøla, Sunndal, Surnadal og Tingvoll er med.

Høsten 2015 ville nettverket utvikle et bedre og tettere samarbeid – bli et mer lærende nettverk til felles glede for hele sektoren, og på bakgrunn av positive erfaringer med forprosjektet, ønsker Nettverk Nordmøre nå å gå inn i et fireårig hovedprosjekt.

Prosjektets hovedmål er å utvikle individuell og kollektiv kunnskap og kapasitet på eier- og ledernivå på Nordmøre, slik at den samlede kapasiteten dekker behovene for å nå effektmålet, som er at kommende generasjoner mestrer livene sine og lever meningsfulle liv – i en ukjent og annerledes framtid.

Nettverk Nordmøre ber deltakerkommunene vedta en mer forpliktende og langsiktig deltakelse i nettverket, der nettverkets hovedsatsing fram mot 2021 er hovedprosjektet «Sammen skaper vi fremtiden – region Nordmøre 2040».

Dobbeltstemmen avgjorde

I formannskapet i Surnadal 12. juni ble rådmannens tilrådning om deltakelse i hovedprosjektet enstemmig vedtatt. Saka skal opp i kommunestyret der torsdag. Kommunestyret i Rindal behandler saka onsdag, og rådmannens innstilling her er at Rindal ikke deltar.

I samme sak i Halsa var rådmannens innstilling til formannskapet at Halsa kommune ikke deltar. I formannskapsmøtet 30. mai la Einar Vaagland (Ap) fram alternativt forslag om at Halsa deltar i hovedprosjektet, og sammen med Ellbjørg Reiten (Sp) ba han også om at enhetslederne i skole og barnehage blir bedt om en vurdering om videre deltakelse i prosjektet før behandling i kommunestyret.

Begge forslagene ble nedstemt med to mot to stemmer. Ordfører Ola Rognskog (Sp) sin dobbeltstemme ble dermed avgjørende. Formannskapets tilråding til kommunestyret, som behandlet saka torsdag, ble derfor at Halsa kommune ikke deltar i prosjektet.

– Hva driver deg ordfører?

Kommunestyrerepresentant Irene Røe Vaagan (Sp) mener kommunestyret nå er så sterkt fokusert på å gå nordover at de er livredde for å se på – og tenke på et samarbeid med Nordmøre.

– 2040, det er 22 år til det. Hvor er Halsa da – og hva er igjen her? Ingenting! Halsa er i en luksussituasjon nå, der alle vil ha oss, både trønderne og nordmøringene. Vi er på en måte i «stormens øye» vi, og det burde vi utnytte maksimalt! I stedet står vi der med lua i hånda og ser ned som en annen legdekall, når vi egentlig burde slå oss på brystkassa og hatt de beste godene fra begge sider, sier hun.

Røe Vaagan mener at ved å si nei til deltakelse i dette prosjektet ødelegger de for seg sjøl, for bygda og for kommende generasjoner og legger til at hun er mildt sagt sjokkert over at ordføreren brukte dobbeltstemmen sin i formannskapet til å bestemme at Halsa ikke skal være med på prosjektet «Sammen skaper vi fremtiden – region Nordmøre 2040». Fra talerstolen i kommunestyret torsdag kom hun med en tirade rettet mot ordføreren:

– Nå er jeg så direkte at jeg vil vite hva det er som driver deg ordfører? Hva er motivasjonen for dette, er det noe som foregår i kulissene her som vi ikke vet om? Hvorfor skal vi på død og liv kutte alle bånd til Nordmøre vi som er nordmøringer? Jeg vil vite hvorfor!

– Særdeles utidig

Rognskog sier at for han handler saka ganske enkelt om hva organisasjonen har kapasitet til å involvere seg i, samt kostnadene.

– Det handler om å ha tid til å delta, og gjøre seg nytte av det. Det er også et kostnadsspørsmål, dette blir 400 000 kroner på fire år, påpeker han. Han liker ikke antydningene fra partifelle Røe Vaagan.

– Jeg synes det er synd at Røe Vaagan stiller spørsmål som «hva ordføreren er drevet av». Politisk engasjement er svaret! Også når det blir mistenkeliggjort at det foregår ting i kulissene. Det er særdeles utidig å mer eller mindre antyde at politikere har urenslig agenda for tilnærmingen si til saker, sier han.

Han legger til at han har en dobbeltstemme – og at han ikke kan frasi seg denne.

– Jeg måtte i så fall ha skiftet standpunkt for ikke å bruke den, og det ser jeg ikke som særlig logisk.

– Har ikke kapasitet

Ordføreren får støtte fra Knut Botten (H).

– Jeg synes det er på kanten med mistenkeliggjøring av ordfører eller politiske motstandere, det har jeg ikke sansen for, sier han.

Botten er sjøl lærer, og i sakens anledning forteller han om lange dager og nok ekstraarbeid for lærerne. Han påpeker også at Halsa allerede er med i utviklingsprosjektet «Inkluderende barnehage – og skolemiljø».

– De fleste innen skole og barnehage er med i grupper som skal utrede både det ene og det andre, et arbeid som er voldsomt tidkrevende. Å pålegge enda mer planarbeid og liknende er det ikke kapasitet til, så enkelt er det, sier han.

Han tror heller ikke det er bare på Nordmøre det foregår utviklingsarbeid.

– Vi er fortsatt en del av Norge når vi kommer med i en ny kommune også, fastslår han.

Er med i Nettverk Nordmøre

Rådmann Anita Ørsal Oterholm mener de ikke har kapasitet.

– I forkant av formannskapsmøtet diskuterte jeg dette med enhetsleder i barnehage som var klar på at det ikke er kapasitet til å være med på prosjektet og drive dette på en god måte, sier hun. Rådmannen minner samtidig om at denne saka dreier seg om deltakelse i prosjektet, ikke om deltakelse i Nettverk Nordmøre.

– Både skole og barnehage opplever det som positivt å være en del av Nettverk Nordmøre, og det er vi fortsatt. Så lenge vi er en del av IKT Orkidé er vi også en del av Nettverk Nordmøre, påpeker hun.

Einar Vaagland mener Halsa burde bli med.

– Vi kan ikke sette alt på vent på grunn av kommunereformen. Skal vi legge alt utviklingsarbeid på vent fram til 2020? Det er halvanna år til, og sånn kan vi ikke drive. Vi må være med på det som foregår, sier han. Vaagland kom med utsettelsesforslag i kommunestyret blant annet for å få en uttalelse fra enhetsledere. Forslaget falt mot tre stemmer.

Halsa deltar ikke

Varaordfører Ellbjørg Reiten mener også de burde delta i prosjektet.

– Det står i årsmeldingen vår at de prosjektene som omhandler hele Nordmøre skal videreføres, så vi sier en ting og gjør noe annet, sier hun.

Kristian Megård (Sp) ønsker at Halsa skal være med og støtter en utsettelse av saka.

– Dette er noe Halsa har vært med på, og da burde vi vel være med til slutt også. Mitt forslag er at vi fortsetter med det. Vi kan kjøre løpet ut sammen med nordmøringene, så kjører Hemne sitt løp – og så tar vi en evaluering til slutt i nye Heim kommune om hva vi skal være med på, om det blir nordmørsalternativet eller trøndelagsalternativet, foreslår han.

Forkjemperne fikk ikke medhold verken om deltakelse i prosjektet eller å utsette saka. Mot fem stemmer vedtok kommunestyret å ikke delta i prosjektet «Sammen skaper vi fremtiden – region Nordmøre 2040».