Det var Karin Halle i styret for næringssamarbeidet som slapp nyheten om det store behovet for arbeidstakere i de to kommunene. Det er tidligere kjent at Talgøkonsernet har bruk for flere arbeidstakere. I tillegg har lokale bedrifter i Sunndal de siste dagene sikret seg store ordrer i forbindelse med satsingen ved aluminiumsverket.

Det er også behov for arbeidstakere i kommunal sektor i de to kommunene. Utfordringen med å skaffe arbeidsfolk og et sted å bo til dem, ble beskrevet som et behagelig luksusproblem under onsdagens pressekonferanse. Andre mente utfordring er en mer passende beskrivelse. I SuSu-prosjektet skal det vurderes om det kan være lurt å gå ut med felles annonsering etter arbeidskraft.

Suksess

Agendaen for onsdagens pressekonferansen var evalueringsrapporten som Oxford Research har utarbeidet etter fire år med det pågående næringslivssamarbeidet mellom Sunndal og Surnadal. Rapporten konkluderer med at arbeidet har vært en suksess. Bedrifter som har svart på en spørreundersøkelse viser til at det er skapt 77 nye arbeidsplasser gjennom prosjektet. Svarprosenten fra bedriftene var på 65 prosent, noe som blir betegnet som god. Prosjektleder André Flatnes i Oxford Research har stipulert at SuSu har bidratt til totalt 108 nye arbeidsplasser i programperioden 2013-2017.

Programmet hadde gjennom sin første fireårsperiode en samlet budsjettramme på 16 millioner kroner. Finansieringen videreføres i en ny fireårsperiode. Det meste av pengene er brukt som tilskuddsordninger for næringslivet, rekrutteringsarbeid, arrangering av møteplasser og gjennomføring av et bolystprogram.

- Katalysator

I rapporten skriver Oxford Research at SUSu-programmet kan vise til betydelige resultater, vurdert ut fra ressursinnsatsen og målsettingene for programmet.

"Programmet synes å fungere som en katalysator for samarbeidet mellom Surnadal og Sunndal. Primært innen næringsutvikling, men også på andre felt. Samarbeidet på tvers av kommunegrensa, både for næringsaktører og mellom kommuneorganisasjonene er betydelig styrket som en følge av programmet", konkluderer analyseselskapet.

Programstyret med ordfører Ståle Refstie og fungerende surnadalsordfører Helge Røv i spissen, kunne nærmest sole seg i de positive tilbakemeldingene fra prosjektlederen i analyseselskapet. Surnadal har hatt en økning i antall arbeidsplasser på 5,5% siden prosjektet kom i gang i 2013. I Sunndal har økningen vært på 3,1%.

– Godt at vi får bekreftet at vi har gjort mye riktig. Det er likevel grunn til å understreke at SuSu kanskje bare har stått for rundt 10 prosent av det vi nå ser resultatet av. Det er bedriftene sjøl som har hovedæren, understreket sunndalsordfører Ståle Refstie og kommunalsjef Karin Halle.

Todalsfjordprosjektet viktig

Refstie benyttet ellers anledningen til å vise til Todalsfjordprosjektet som han mener er bunnplanken for SuSu-samarbeidet.

– Når det er på plass vil det gi en haug av positive smitteffekter.

En del av prosjektpengene i SuSu har gått til å arrangere møteplasser i Trondheim og Oslo for å stimulere ungdom til å flytte tilbake til kommunene. Prosjektleder Fatnes anbefaler kommunene til kanskje å vurdere andre måter å rekruttere ungdom på. Det er heftet stor usikkerhet ved kostbare arrangement som dette. Han understreket videre at det blir veldig viktig for SuSu å få med flere bedrifter i næringslivssamarbeidet.